În luna iulie a acestui an, Moody’s a modificat perspectiva pentru Germania, Olanda şi Luxemburg la ‘negativă’ în condiţiile în care criza datoriilor din Europa aruncă un semn de îndoială asupra celor mai bine cotate ţări de pe continent. Perspectiva pentru Franţa şi Marea Britanie este la ‘negativă’ încă din luna decembrie 2011.

‘Perspectiva negativă asociată ratingurilor pe termen lung ale UE reflectă perspectiva negativă asociată ratingurilor ‘Aaa’ pentru statele membre cu contribuţii mari la bugetul UE: Germania, Franţa, Marea Britanie şi Olanda, care împreună sunt responsabile pentru 45% din veniturile la bugetul UE’, a anunţat agenţia de rating.

Moody’s a subliniat că ratingul UE va fi deosebit de sensibil la orice modificare a ratingurilor acestor patru state membre care beneficiază de un rating ‘Aaa’, sugerând că orice retrogradare a celor patru state ar putea conduce la o coborâre a ratingului UE. În sens invers, Moody’s a informat că perspectiva pentru ratingul UE ar putea reveni la pozitivă dacă perspectivelor celor patru state ‘Aaa’ ar reveni la stabilă.

Comisia Europeană poate împrumuta bani de pe piaţă în numele UE pentru a face împrumuturi statelor membre, în special în cadrul Mecanismului European de Stabilizare financiară care a fost folosit pentru a ajuta statele membre afectate de criza datoriilor. În plus, Uniunea Europeană este şi garant pentru anumite împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii (BEI).
Sursa: Agerpres