Merkel spune că vrea ca Grecia să rămână în zona euro, în ciuda creşterii nervozităţii Germaniei cu privire la repetatele eşecuiri ale Atenei de a atinge ţintele reformei conform acordului financiar de salvare de multe miliarde de euro.
The Financial Times Deutschland, citând surse din Ministerul de Finanţe, spune că decizia înfiinţării unui grup de lucru arată că Merkel şi ministrul de finanţe Wolfgang Schaeuble au vrut să fie pregătiţi complet pentru un posibil “scenario negativ”.
“Colegii fac calculi despre consecinţele financiare (ale ieşirii Greciei din zona euro) şi iau în considerare cum un efect de domino asupra celorlalte state membre ale zonei euro poate fi prevenit”, a scris ziarul german citând surse ministerial.
Grupul de lucru, format din 10 oficial din diferite departamente ale Ministerului de Finanţe, este condus de Ministrul de Finanţe Adjunct Thoma Steffen, membru al partidului lui Merkel de centru-dreapta Creştin-Democrat (CDU), spune cotidianul german.
Întrebat despre grupul de lucru, un purtator de cuvând al lui Scaeuble a declarat ziarului că guvernul este pregătit pentru toate scenariile, inclusiv unele “improbabile”.
Merkel îl va forţa pe premierul grec Antonis Samaris la discuţiile de vineri din Berlin să menţină ţintele reformelor dure pentru a conduce finanţele ţării înapoi la bazele sustenabile.
Samaras spune că guvernul său este angajat pentru menţinerea Greciei în zona euro, dar vrea unele înlesniri în implementarea mai multor măsuri dure de austeritate într-o ţară care suferă de cinci ani de recesiune.