Şeful Statului Major interarme american, generalul Martin Dempsey, a ţinut să menţioneze în cursul unei conferinţe de presă că omologul său turc, generalul Necdet Ozel, a avut ‘o reacţie foarte echilibrată’ după dispariţia în Mediterana a aparatului turc lovit de apărarea aeriană a Siriei.

Dempsey, care a vorbit în numeroase rânduri în ultimele zile cu generalul Ozel, a admis că există ‘riscul unei escaladări’ după ‘actul de ostilitate’ al Damascului. Însă, atât el, cât şi secretarul Apărării, Leon Panetta, au afirmat că desfăşurarea de tancuri, trupe şi baterii de rachete la frontiera cu Siria nu înseamnă un risc iminent de război între cele două ţări.

"Mişcările interne de trupe terestre nu îmi apar ca o provocare", a declarat generalul Dempsey.

La rândul său, Panetta a dat asigurări că nu trebuie să se tragă concluzii pripite de pe urma acestor desfăşurări de trupe.

"Rămânem în strânsă legătură cu Turcia în legătură cu demersurile de urmat cu privire la Siria", a menţionat demnitarul american.

Joi, mass-media turce au informat că Ankara a trimis un convoi de vehicule militare şi o baterie de rachete sol-aer la frontiera cu Siria.

Vineri, un responsabil cu rang înalt al revoltei siriene, Mustafa al-Sheikh, a atras atenţia asupra trupelor siriene aflate la 15 kilometri de graniţa cu Turcia. El a evaluat aceste trupe la "2.500 de soldaţi, sprijiniţi de 170 de vehicule şi tancuri".
Sursa: Agerpres