Declaraţia diplomatului rus intervine în contextul în care administraţia de la Washington insistă asupra necesităţii continuării negocierilor cu Rusia privind reducerea tuturor tipurilor de arme, inclusiv non-strategice şi care nu au fost încă desfăşurate în teren.

Mai mult, reprezentanţi ai executivului SUA, între care şi subsecretarul pentru securitatea internaţională şi controlul armelor Rose Gottemoeller, au declarat că în prezent sunt în curs pregătiri pentru eventuale negocieri în acest sens cu Rusia.

"Poziţia noastră este următoarea:pentru a merge mai departe se impun transpuse în practică acordurile deja încheiate, cum ar fi START-2. În eventualitate unor negocieri viitoare trebuie să luăm în considerare întreaga gamă de probleme care influenţează situaţia strategică, în primul rând planurile SUA de instalare a sistemului de apărare antirachetă în Europa", a menţionat oficialul diplomatic rus, întrebându-se retoric:"Cum putem merge înainte dacă SUA nu vor să-şi limiteze scutul antirachetă?"

Referitor la posibilitatea unor eventuale negocieri cu SUA în problema dezarmării, Grigori Berdennikov a declarat tranşant că Moscova nu ia în considerare niciun fel de discuţii cu Washingtonul.

"Nu ştiu ce au în vedere ei (americanii) când invocă pregătiri de discuţii. Noi nu avem în vedere niciun fel de negocieri până când nu îşi vor reconsidera poziţia faţă de sistemul de apărare antirachetă. Nu există în prezent niciun progres şi nicio discuţie serioasă cu privire la scut", a afirmat acesta, concluzionând că nici nu poate fi vorba de vreo negociere cu privire la dezarmare până la o clarificare definitivă pe tema scutului antirachetă.
Sursa: Agerpres