”Rafinăriile din România produc benzină în exces faţă de cerere, pe când, în cazul motorinei, circa 30% din necesar provine din importuri. Noua unitate este foarte importantă în procesul de modernizare a rafinăriei, întrucât ne va permite să îmbunătăţim mixul de produse, pentru a răspunde cererii de pe piaţă”, a arătat Neil Anthony Morgan, membru al directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de Rafinare şi Marketing.

Proiectul de modernizare a unităţii de distilare a ţiţeiului fost iniţiat în 2009, iar punerea în funcţiune s-a derulat în cadrul opririi generale programate, care a început în luna mai 2012. În paralel cu punerea în funcţiune a unităţii s-au desfăşurat o serie de alte proiecte de modernizare şi mentenanţă. ”A fost o mare provocare, probabil cea mai complexă operaţiune din istoria rafinăriei. Circa 4.500 de oameni din mai mult de 100 de companii, furnizori direcţi şi subcontractori, au derulat circa 60 de proiecte pentru a finaliza cu succes, într-un timp record, punerea în funcţiune a unităţii”, a adăugat Morgan.

Până în 2014, Petrom va investi 600 de milioane euro la Petrobrazi în vederea creşterii eficienţei şi pentru a maximiza valoarea de integrare a unităţii. Din acest buget, circa 400 milioane de euro au fost deja investite. Următorii paşi în modernizarea rafinăriei vizează creşterea în continuare a producţiei de motorină.

Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Gaze şi Energie, Rafinare şi Marketing. Grupul şi-a consolidat poziţia pe piaţa petrolieră din Europa de Sud-Est în urma unui amplu proces de modernizare şi eficientizare, pentru a cărui implementare au fost realizate investiţii de peste 7,7 miliarde de euro în ultimii şapte ani.

Grupul exploatează în România şi Kazahstan rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 812 milioane de barili echivalent petrol (în România 786 milioane barili echivalent petrol) şi are o capacitate nominală anuală de rafinare de 4,5 milioane tone la sfârşitul anului 2011.

În anul 2011 cifra de afaceri a Grupului a fost de 5,336 miliarde euro, EBIT (Profit Înainte de Dobânzi şi Impozite) a fost de 1,165 miliarde euro.

OMV, una din cele mai mari companii industriale publice din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea – 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – 2,03% iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Sursa: Agerpres