„Salut cererea oficială pentru asistenţă financiară pe care am primit-o luni din partea autorităţilor cipriote”, a declarat Jean-Claude Juncker într-un comunicat. Eurogrupul, alcătuit din cele 17 ţări ale zonei euro, „va examina rapid solicitarea şi va răspunde oficial Ciprului”, a adăugat el.
Eurogrupul urmează să mandateze Comisia Europeană ca, în coordonare cu Banca Centrală Europeană (BCE), ‘să negocieze condiţiile necesare asociate acestui ajutor financiar’, a precizat premierul luxemburghez. Aceste condiţii ‘vor include măsuri pentru a face faţă principalelor provocări ale economiei cipriote, în primul rând celor referitoare la sectorul financiar, şi mă aştept ca Ciprul să se angajeze puternică în acţiunile ce se impun’, a subliniat Juncker.
Autorităţile cipriote au anunţat luni că vor solicita asistenţă financiară de la fondurile europene (Fondul European de Stabilitate Financiară, EFSF, şi succesorul său, Mecanismul European de Stabilitate, MES) pentru a reduce expunerea pe Grecia a sectorului financiar cipriot. Ciprul este cea de-a cincea ţară din UE care a cerut sprijin din partea autorităţilor europene.
Sursa: Agerpres