"Obligaţiunile europene comune nu sunt un remediu pentru a rezolva această criză" a datoriei din zona euro, iar "guvernul le respinge", a declarat Georg Streiter într-o conferinţă de presă. El a apreciat că prioritatea este de a spori competitivitatea şi de a stabiliza finanţele publice ale statelor.

În timpul summitului G8 din SUA, preşedintele francez Francois Hollande a precizat că în propunerile sale pregătite pentru summitul informal al şefilor de stat şi de guvern ai Uniunii Europene de miercuri de la Bruxelles vor fi menţionate "eurobondurile" şi că nu va fi singurul ce le va propune". Cu toate acestea, o anumită ambiguitate persistă în legătură cu definiţia acestor "eurobonduri".

Refuzul Berlinului vizează emiterea unor titluri de datorie comune tuturor ţărilor din zona euro, cu o rată de dobândă comună calculată pornind de la cele ale diverselor state, şi menite să finanţeze bugetele naţionale, substituindu-se în parte datoriei naţionale.

Însă, potrivit AFP, o altă definiţie posibilă a "eurobondurilor" ar fi crearea de obligaţiuni comune, însă destinate finanţării unor mari obiective de relansare precise, şi nu a statelor. Ar fi vorba în acest caz de ‘obligaţiuni pentru proiecte" (project bonds), o idee avansată de mai mult de timp de Comisia Europeană.
Sursa: Agerpres