Acordul ar putea fi semnat la începutul lunii mai în Kazahstan, în timpul vizitei ministrului nipon al comerţului şi industriei, Yukio Edano, care ar urma să aibă o întrevedere şi cu preşedintele kazah Nursultan Nazarbaev.

Potrivit Asahi Shimbun, cele două ţări vor construi o uzină în nordul Kazahstanului, pentru producerea de disprosiu , un metal care este folosit la fabricarea de motoare pentru vehicole hibride şi electrice.

Extrem de căutate, ”pământurile rare” sunt un grup format din 17 metale, între care lantanul, neodimul şi ytriul, indispensabile pentru fabricarea de maşini electrice, eoliene, ecrane plate sau hard-discuri.

Circa 95% dintre aceste metale sunt extrase în China, care a redus în ultimul an cotele de export, în scopul menţinerii preţurilor la un nivel ridicat şi pentru a determina companiile străine să se stabilească pe teritoriul său. Cu toate acestea, China nu deţine decât 37 la sută din rezervele planetare de ‘pământuri rare’.

La rândul său, Japonia încearcă să-şi diversifice importurile de ”pământuri rare”, care în prezent provin din China în proporţie de 90 la sută, şi îndeamnă companiile sale să reducă utilizarea acestor metale. Pe termen mediu şi lung, guvernul nipon estimează o reducere cu 10.000 de tone a consumului anual de ‘pământuri rare’ în Japonia, adică o scădere cu o treime.