Cei care se opun privatizării companiilor de stat au motivele lor, bine întemeiate. Aceste companii constituie, de ani de zile, o sursă de venituri, de regulă la limita legii sau, altfel spus, nişte „vaci de muls“ pentru cei aflaţi la conducerea lor sau a ministerelor care le patronează. Prin licitaţii aranjate, prin fel de fel de achiziţii „de cumetrie“, s-au scurs şi încă se scurg bani mulţi din aceste companii în conturile celor care au puterea de decizie.
Din aceste motive, unele, deşi companii din categoria celor profitabile, au ajuns să înregistreze în ultimii ani pierderi uriaşe. Privatizarea lor este singura soluţie pentru a le redresa şi a le scoate de sub controlul acestor grupuri de interese. Este şi cazul Companiei Naţionale Poşta Română, care se află în plină  pregătire pentru privatizare.
Privatizare, dar nu cu orice preţ
Conform programului stabilit de Gu­vern împreună cu FMI, privatizarea Poştei, unde statul deţine 75% din acţiuni, restul de 25% fiind deja transferate la Fondul Proprietatea, ar fi trebuit să se încheie în iunie 2012. La sfârşitul anului trecut, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) anunţa că a selectat deja firma KPMG România, pentru evaluarea Poştei în vederea privatizării, şi că urma să fie semnat şi contractul, în valoare de 48.360 lei.
Dar zilele trecute, noul ministru al comunicaţiilor, Răzvan Mustea, a anunţat că acest contract nu s-a mai semnat,  „pentru că nu a existat finanţare“. De asemenea, Mustea a spus că termenul iniţial pentru finalizarea privatizării nu va putea fi respectat. „Nu sunt de acord cu privatizarea operatorului poştal cu orice preţ şi în orice condiţii. Vrem să identificăm un investitor serios pentru Poşta Română“, a declarat Mustea. Acesta a precizat că urmează să fie selectat un consultant juridic, demers care se va încheia în cel mult o lună. Apoi, va fi ales consultantul pentru privatizare.
„Privatizarea Poştei se va încheia în cinci-opt luni. Sper ca, până la finele acestui an sau în primele luni ale anului 2013, să încheiem acest proces“, a spus Mustea. El a adăugat că mai multe companii de profil din Europa s-au arătat interesate de Poştă. Printre acestea se numără şi operatorul poştal naţional din Belgia- bpost.
Programe speciale de recalificare
Poşta a încheiat anul 2011 cu pierderi de 68 de milioane de lei. „În ultima perioadă, situaţia financiară s-a mai îmbunătăţit, pentru că au fost reziliate o serie de contracte care aduceau pierderi“, a declarat Răzvan Mustea, fără a preciza, concret, care sunt acele contracte. Dar, înainte de privatizare, Poşta va fi restructurată. Chiar în aceste zile sunt disponibilizaţi circa 500 de angajaţi. Aceştia vor primi până la 30 de salarii compensatorii şi vor participa la programe speciale de recalificare.
„Fiecare filială poştală va transmite către Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă o listă cu angajaţii concediaţi. După această înregistrare, oficianţii, factorii poştali şi cartatorii vor intra în programe specializate de informare, consiliere şi mediere, pentru identificarea unui nou loc de muncă“,  precizează un comunicat remis de MCSI.
Management privat
Încasările lunare ale Poştei se ridică la 110 milioane lei, iar cheltuielile cu personalul însumează 67 milioane lei. „Peste 60% din cheltuielile Poştei sunt făcute cu personalul. Pe de altă parte, în structura veniturilor, circa o treime revine comisionului de distribuire a pensiilor. Concluzia este că ar fi nevoie de o politică mai eficientă pentru activitatea Poştei. Secretul unui management eficient nu este întotdeauna să tai din cheltuieli, trebuie să creşti şi veniturile“,  explică poziţia ministrului un purtător de cuvânt al acestuia. Zilele trecute, Poşta a făcut un pas în scopul creşterii veniturilor: a lansat un nou serviciu de transfer internaţional de bani – Eurogiro Cont – prin care pot fi transferate sume de până la 5.000 de euro.
Pe de altă parte, Poşta Română face parte din cele 16 companii de stat unde Guvernul a stabilit că va instala management privat. Deja, MCSI a decis să-şi înlocuiască reprezentanţii în CA. „Alegerea administratorilor şi a conducerii executive trebuie realizată de un expert independent. Administratorii revocaţi au fost înlocuiţi temporar cu alte persoane, care vor avea un mandat limitat. În termen de 3-4 luni, expertul independent va alege noii membri ai Consiliul de Administraţie şi noua conducere executivă“, a anunţat ministrul Răzvan Mustea.

Poşta belgiană, în topul european

Cu circa 33.000 de angajaţi, compania belgiană de poştă, bpost, realizează aproape patru miliarde de trimiteri poştale pe an. Departamentul internaţional are doar 400 de angajaţi, dar înregistrează o cifră de afaceri de circa 400 de milioane de euro anual, situând bpost printre primele cinci companii poştale pe plan european. În anul 2000, prin decret regal, bpost a trecut de la statutul de întreprindere publică autonomă la cel de întreprindere publică cu răspundere limitată. În 2006, companiile daneze Mesaj Danmark şi CVS Capital Partners au cumpărat de la guvernul belgian 50 la sută, minus o acţiune, din capitalul social al bpost şi au demarat un program de modernizare menit să facă din compania belgiană cea mai eficientă companie de poştă din Europa.

Nu sunt de acord cu privatizarea operatorului poştal cu orice preţ şi în orice condiţii. Vrem să identificăm un investitor serios pentru Poşta Română. Răzvan Mustea, ministrul comunicaţiilor.