Controversata privatizare a celui mai mare producător de cupru din România, Cupru Min Abrud, cu o firmă misterioasă din Canada, readuce în prim-plan problema privatizării marilor societăți românești din domeniul metalurgiei neferoase. Practic, în afară de Alro Slatina, care și după privatizare continuă să fie profitabilă (prețul redus plătit pentru energie permite acest lucru), toate celelalte societăți din domeniu, după privatizare, au mai funcționat doar câțiva ani.
Apoi, au fost închise și vândute bucată cu bucată. Așa s-a întâmplat, de exemplu, cu cel mai mare producător de metale neferoase, Phoenix Baia Mare, societate preluată în 1998 de RBG Resources, din Londra. Cumpărătorul nu a făcut niciuna din investițiile de mediu promise.
Mai mult, după doar patru ani, firma britanică a intrat în faliment, iar combinatul din Baia Mare a fost pus sub sechestru. Ulterior a fost vândut de AVAB pe active (terenuri, clădiri etc.), cu modesta sumă de 3,5 milioane de dolari. Mii de băimăreni au rămas fără locuri de muncă. Ceva asemănător se întâmplă în ultima vreme la Sometra Copșa Mică – cel mai mare producător de plumb electrolitic și de zinc rafinat din România.
Oprire „temporară“ de peste trei ani
Grupul Mytilineos a cumpărat combinatul din Copșa Mică în 1998,  cu patru milioane de dolari. La începutul anului 2009 a oprit producția și a trimis peste 800 de angajați în șomaj. „Suntem forţaţi să oprim temporar activitatea, întrucât costurile de producţie sunt mult mai mari decât preţul zincului, ne confruntăm cu lipsa de materie primă, iar găsirea unei surse de finanţare pentru o companie care înregistrează pierderi, în condiţiile actuale ale pieţei, este extrem de dificilă“, declara la acea dată Elena Cioban, director administrativ la Sometra.
Însă, oprirea „temporară“ durează, iată, și azi. Iar motivele nu sunt doar cele invocate de conducerea societății.
Litigiu pentru investiții-fantomă
Un motiv foarte serios constă în faptul că Mytilineos nu și-a îndeplinit obligațiile la care s-a angajat prin contractul de privatizare și a fost acționat în judecată de AVAS, la Tribunalul Arbitral de la Paris. După mai multe termene, la data de  22.12.2010, Tribunalul Arbitral a decis că Mytilineos Holdings trebuie să plătească penalități în cuantum de 626.100 de dolari, pentru nerealizarea obligațiilor de investiții asumate prin contractul de privatizare.
Este vorba de investiții totale de 15.497.000  de dolari. De asemenea, patronii greci au fost obligați să realizeze, din fonduri proprii și nu din cele ale Sometra, investițiile restante. „Până în prezent, pârâtul nu a făcut dovada îndeplinirii obligațiilor investiționale, conform hotărârii arbitrale și nici a achitării către AVAS a sumei de 626.100 dolari, reprezentând penalități contractuale. Pe cale de consecință, în vederea recuperării creanței, instituția noastră urmează să înceapă procedurile în vederea recuperării creanței pe cale de executare silită“, precizează AVAS.
În acest scop, AVAS a angajat firma internațională de avocatură Ince&Co și firma greacă Stefas – Tasiopoulos & Associates. Localnicii din Copșa Mică, în frunte cu primarul Tudor Mihalache, cred că se repetă scenariul din Baia Mare și că Grupul Mytilineos nu va mai porni combinatul, pentru că grecii nu vor să cheltuiască bani pentru investiții. „Au tras cât au putut, au dat totul la export, au făcut bani frumoși, ne-au poluat de ne-au nenorocit și acum, când trebuie să bage niște bani în investiții, se pregătesc de plecare“- ne-a spus un fost angajat al Sometra.