La sfârşitul lunii februarie, rezervele valutare se situau la 33,39 miliarde euro.
Precedentul maxim istoric data din iunie 2011, când nivelul rezervelor valutare atinsese 34,4 miliarde euro.
Analiştii spun că e foarte greu să se pronunţe dacă BNR a intervenit în sprijinul leului sau chiar în sensul temperării aprecierii acestuia.
„În ipoteza în care BNR nu ar fi intervenit în piaţa valutară, noi ne aşteptam la un nivel al rezervelor valutare de 33,9 miliarde euro. Este posibil să ne fi intrat ceva sume de la Comisia Europeană, reprezentând plăţi în proiectele pe fonduri europene. Ieşirile fiind relativ mari, acest lucru ar sugera că probabil BNR a intervenit în rpijinul leului. Totuşi, neştiind cât de mare e suma de la CE, e dificil să spui dacă BNR a intervenit sau nu”, a declarat pentru Capital Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank România.
În luna martie, rezervele valutare au înregistrat intrări de 2,22 miliarde euro, reprezentând alimentarea contului Comisiei Europene, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv emisiunea de obligaţiuni denominate în dolari americani a Ministerului Finanţelor Publice de 583 milioane echivalent euro), venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.
De asemenea, s-au înregistrat ieşiri de un miliard euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,153 miliarde euro.
La finele luniimartie, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) au fost de 38,76 miliarde euro, faţă de 37,82 miliarde euro cu o lună înainte.
Plăţile scadente în luna aprilie 2012 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 196,8 milioane euro.