‘Vom avea în acest an compania comună care va avea în atribuţii pregătirea şi finanţarea proiectului privind Complexul Gara de Nord. Va fi o companie Belgia-România care se va ocupa de proiectare-finanţare. Este primul proiect de acest gen. Este o asociere între compania de infrastructură CFR SA şi compania belgiană din subordinea holdingului care deţine infrastructura şi o manageriază în Belgia’, a explicat ministrul Transporturilor.

Compania comună se va ocupa de elaborarea studiilor de care este nevoie pentru fundamentarea proiectului şi identificarea investitorilor care or să fie atraşi, în baza unui acord deja semnat între guvernele celor două state.

Până în prezent, miniştrii de la transporturi au încercat să facă din Gară un mall modern sau un centru multimodal de transport, dar fie studiile de fezabilitate făcute nu au fost utilizate, fie faptul că Gara este monument istoric a determinat ca planurile să fie amânate.

Prin memorandumul semnat cu Belgia, ministerul încearcă să obţină atât expertiza belgiană, cât şi posibilitatea de a atrage fonduri europene pentru modernizarea şi dezvoltarea Gării de Nord.
SURSA: Agerpres