„Potrivit noilor condiţii de mediu,  fermierii care practică agricultura pe zone cu pantă mai mare de 12% şi care se află pe lângă un curs de apă curgătoare trebuie să păstreze o bandă de minimum un metru până la cursul de apă, iar acolo nu trebuie să existe fertilizări de niciun fel. Este o măsură de protecţie a apelor care se găsesc în vecinătatea parcelelor exploatate de fermieri. Din fericire pentru toţi fermierii care se regăsesc în această situaţie în aplicaţia noastră electronică IPA online există această avertizare a fermierilor care apar în aceste zone. Ei vor fi avertizaţi electronic din momentul depunerii cererilor”, a spus directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Florin Marius Faur.
Condiţiilor de mediu li se mai adaugă şi cerinţe legate de management în gestionarea exploataţiilor. „În linii mari au o legătură directă cu ideea de ecologism sau de agricultură prietenoasă cu mediul înconjurător, dar şi cu modul în care fermierii au obligaţia de a-şi identifica animalele. De exemplu, dacă pe lângă terenuri fermierii mai au şi o sută de bovine trebuie să se asigure că sunt crotaliate. În momentul controlului se verifică şi dacă animalele sunt crotaliate. Aceasta este o obligaţie prevăzută prin lege, dar noutatea este că noi o vom verifica inclusiv prin cererile depuse pentru plăţile pe unitatea de suprafaţă. Este o condiţionare dată de reglementările europene”, a arătat Faur.
Fermierii trebuie să fie prietenoşi cu fluturii şi gâsca cu gât roşu
Anul acesta se vor introduce şi două pachete suplimentare pe agromediu (Pachetul 6 – Pajişti importante pentru fluturi şi Pachetul 7 – Terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu).
”Se asigură aceste plăţi compensatorii pentru fermieri din zone unde trăieşte o specie de fluturi – maculinea – şi plăţi pentru protecţia gâştii cu gât roşu. De reţinut că nu va merge cineva acolo să alerge după nişte fluturi sau după gâşte, ci faptul că în acele zone unde se găsesc aceste specii ocrotite, fermierii vor trebui să practice o agricultură cu mult mai multe costuri, de aceea se defineşte plată compensatorie. Adică va primi un plus pentru compensarea pierderilor pentru o agricultură mai complexă, pentru că nu ai voie să aplici fertilizanţi, pesticide, fermierii fiind de asemenea condiţionaţi la cultivare şi la recoltare”, a explicat directorul general al APIA.
Potrivit APIA, pentru Pachetul 6 fermierii pot obţine suplimentar 240 euro/ha/an, iar pentru Pachetul 7 – 171 euro/ha/an, dacă respectă toate condiţiile.
Campania de primire a cererilor de sprijin pe suprafaţă pentru anul 2012 va începe la 1 martie şi se va derula până la 15 mai 2012, respectiv până pe 11 iunie, dar cu penalizări de 1% pentru fiecare zi de întârziere. Şeful APIA a adăugat că plata pe suprafaţă va creşte cu 20 de euro pe ha, de la 91,2 euro în 2011 la 112 euro/ha în 2012, pachetul financiar alocat României fiind de 1,086 miliarde euro în acest an.