Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale participă, luni, la o întâlnire cu membrii Comisiei de buget finanţe a Camerei Deputaţilor.
Principale teme ale întâlnirii sunt informarea privind situaţia macroeconomică mondială şi subiecte de interes direct pentru România, precum reforma în sănătate şi managementul companiilor de stat, a declarat, la începutul discuţiilor, preşedintele Comisiei, Eugenia Barna.
Potrivit unor surse parlamentare, pe agenda discuţiilor s-ar mai afla o prezentare a lui Istvan Szekely, şeful Misiunii Comisiei Europene pentru România, privind reforma fiscală din România şi încă una legată de energie.
Reprezentanţii celor trei instituţii financiare şi-au exprimat satisfacţia că dialogul cu membrii Parlamentului continuă pentru a cunoaşte mai bine situaţia din ţară.
Misiunile FMI, BM şi CE au derulat la Bucureşti, în perioada 24 ianuarie – 6 februarie, a patra evaluare a programului economic al României. Experţii Fondului Monetar Internaţional şi autorităţile de la Bucureşti au ajuns la un acord, iar Fondul va pune la dispoziţie o nouă tranşă, de 505 milioane de euro, după aprobarea Board-ului instituţiei, la sfârşitul lunii martie.
Acordul stand-by dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI. (Sursa: Agerpres)