Scrisoarea coincide cu cea de-a doua aniversare a SEAE, pe măsură ce nemulţumirea privind activitatea serviciului diplomatic european, înfiinţat în decembrie 2009 prin Tratatul de la Lisabona, este în creştere.
‘Am dori să oferim câteva sugestii despre cum ar putea fi îmbunătăţită funcţionarea serviciului’, se menţionează în scrisoare, semnată de miniştrii de externe din Franţa, Germania, Italia, Belgia, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia şi Suedia. Şefii diplomaţiei din cele 12 ţări europene sunt tot mai nemulţumiţi de faptul că reuniunile lor lunare, prezidate de Lady Ashton, nu sunt planificate corespunzător şi că documentele cu caracter politic nu circulă suficient, înainte de luarea unor decizii.
”Trebuie explorate modalităţi de optimizare în identificarea priorităţilor politice. SEAE ar trebui însărcinat cu regularitate să producă documente pregătitoare de politică şi/sau de luare a deciziilor, care să circule suficient de mult înaintea reuniunilor”, se arată în scrisoare, datată 8 decembrie.

Deşi în scrisoarea de patru pagini este folosit un limbaj diplomatic atent ales, diplomaţii şi oficialii europeni privesc această critică, pe care au reiterat-o cu mai multe prilejuri, ca o sancţionare a activităţii baronesei Ashton. ”Criza din zona euro a trecut în umbră ceea ce multe guverne consideră a fi o activitate complet nesatisfăcătoare. Au trecut doi ani şi ne confruntăm mereu cu aceleaşi probleme”, a declarat o oficialitate europeană.

La doi ani după ce laburista britanică Catherine Ashton, care nu a fost niciodată aleasă într-o funcţie publică, a fost numită şefa SEAE, grupul de 12 ţări continuă să se plângă de faptul că înalţi diplomaţi ai UE nu sunt informaţi corespunzător despre linia politică a Bruxellesului. ”O delegaţie a UE poate funcţiona eficient doar dacă şeful delegaţiei primeşte în timp util toate informaţiile necesare şi se poate concentra pe deplin asupra priorităţilor politice”, se mai menţionează în scrisoare.

O altă problemă majoră pentru SEAE, a cărei misiune se presupune că este ”cooperarea şi coordonarea optimă” cu ambasadele naţionale, o reprezintă absenţa unor computere şi reţele securizate de pe care să se poată trimită fişiere sau telegrame diplomatice confidenţiale, vitale pentru funcţionarea de zi cu zi a unui serviciu diplomatic. ”Crearea unei reţele de comunicaţii securizate ar trebui să fie o prioritate majoră”, se precizează în scrisoare.

Un purtător de cuvânt al baronesei Ashton a declarat că multe dintre propunerile formulate în scrisoare au fost deja puse în practică. ”SEAE conlucrează îndeaproape şi cu succes cu alte instituţii şi state membre”, a insistat acesta.