Pe fondul continuării redresării economice, economiştii BERD previzionează pentru 2011 o creştere economică de 4,8% per ansamblul celor 29 de ţări din regiune, în urcare faţă de prognoza anterioară de 4,6%. Pentru 2012, prognoza a rămas nemodificată, la 4,4%.

"O escaladare a crizei din zona euro ar putea prezenta riscuri majore pentru creşterea şi relansarea economică din regiune, în special pentru Europa de Sud-Est şi în noile state membre ale UE", a spus, Erik Berglof, economistul şef al BERD.
Recuperarea în Europa de Sud-Est a fost încă slabă, iar regiunea a fost cel mai direct ameninţată de instabilitatea financiară din cauza crizei din zona euro, atâta timp cât o bună parte din băncile din regiune sunt deţinute de bănci greceşti.
În caz de escaladare a crizei, unele din aceste bănci ar putea avea nevoie de sprijin financiar şi s-ar putea confrunta cu probleme în a ţine pasul cu creditarea economiilor locale. "Acest lucru ar putea contribui la o scădere notabilă a creşterii economice în această regiune".