La trei luni dupa arestarea sa pentru frauda ce se ridica pana la 50 de miliarde de dolari, Bernard Madoff a anuntat ca va pleda vinovat. Cu toate acestea, procurorul va cere instantei ca acesta sa primeasca o pedeapsa egala cu 150 de ani de detentie.

Madoff, in varsta de 70 de ani, detinatorul unei firmei de investitii la New York si fost presedinte al Nasdaq , este anchetat pentru frauda totala de 50 miliarde de dolari, in urma careia zece mii de persoane au fost pagubite.

Suma reprezinta valoarea cea mai mare a unei fraude care a putut fi comisa de un singur om pe Bursa americana si mai ales la un raport atat de mare intre suma totala si numarul de pagubiti. Madoff a a utilizat „schema Ponzi”, prin care invartea banii proveniti de la investitori printr-o firma fantoma de brokeraj, pentru a ajunge tot la el, sub forma de castiguri, fara a fi macar investiti.

Daca intr-adevar Madoff va pleda vinovat, acest lucru ii va perimite sa evite un proces in fata juratilor, iar judecatorul care se ocupa de acest caz va putea sa pronunte el insusi sentinta.

Mai mult, maine ar putea sa se decida daca omul de afaceri va  putea ramane arestta la domiciliu sau va trebui incarcerat pana la pronuntarea sentintei finale.

De remarcat faptul ca omul de afaceri a venit ieri in fata Curtii purtand sub costumul gri, o veste anti-glont. De asemenea, tot un aspect de detaliu ar fi faptul ca parintii avocatului lui Madoff au fost pacaliti de acesta cu 900.000 de dolari, motiv pentru care Curtea i-a propus sa-i fie schimbat avocatul, insa  fostul sef al Nasdaq a refuzat.