Tot în 2019, lupta împotriva traficului ilicit de mărfuri a marcat o victorie importantă, prin legiferarea zilei de 21 aprilie ca Ziua națională împotriva traficului ilicit de produse. Este un demers oficial care subliniază în primul rând nevoia de coordonare integrată a eforturilor de combatere a acestui fenomen cu implicații grave asupra economiei și a comunităților, dar și recunoașterea rolului major jucat de autoritățile din linia întâi în combaterea contrabandei, ale căror eforturi necesită permanent resurse și capabilități care să întărească acest obiectiv.

O evidență a capturilor și a zonelor celor mai afectate

„Anul acesta, cu ocazia zilei de 21 aprilie, Ziua Națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri, trebuie să le mulțumim mai mult ca oricând angajaților Poliției de Frontieră, Poliției Române și Direcției Generale a Vămilor pentru felul în care ne protejează în fiecare zi – atât la granițe cât și în interiorul lor”, a declarat Ileana Dumitru, membru al echipei de conducere a British American Tobacco, Europa Centrală și de Sud.

În contextul actual dificil marcat de pandemia de Coronavirus, este mai importantă ca oricând evitarea produselor de contrabandă, ale căror standarde de calitate și igienă nu sunt verificate și care ajung în țară prin intermediul unor rețele de criminalitate organizată.

„Nu putem să lăsăm totul pe umerii celor care ne protejează, expunându-se zilnic la pericol. În contextul răspândirii Coronavirusului (COVID-19), ține de fiecare dintre noi să ne asigurăm că reducem riscurile și să cumpărăm doar cu bon fiscal și doar din magazine, nu de pe stradă. În felul acesta, ne vom proteja pe noi înșine și vom ajuta economia să-și revină mai ușor la finalul crizei”, a mai declarat Ileana Dumitru.

Campania „Stop contrabanda” a fost lansată în primăvara anului 2017 de către British American Tobacco pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu țigăriTraf și a veni în sprijinul autorităților cu o evidență a capturilor și a zonelor celor mai afectate de traficul ilicit și pentru a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății.