În condiţiile în care cei mai bogaţi 1% dintre americani şi-au dublat averile începând din 1980, venitul median, dimpotrivă, stagnează de la începutul anilor 1990, a arătat Stiglitz.

El a pledat pentru creşterea şanselor de acces la educaţie pentru "cei mai de jos 50% dintre americani, salarii minime mai mari şi mai multe contracte colective la locurile de muncă".

"Americii îi place să se vadă pe sine drept ţara egalităţii şi oportunităţii, aşa-numitul vis american este adânc înrădăcinat în mentalitatea noastră", a afirmat Joseph Stiglitz.

"Statisticile arată însă altceva, şi anume că SUA au unul dintre nivelurile cele mai scăzute în materie de oportunităţi dintre toate economiile avansate. Şansele în viaţă ale unui copil depind în mult mai mare măsură de venitul părinţilor lui decât în majoritatea celorlalte state industrializate", a subliniat Stiglitz.

El a comparat situaţia din ultimii 30 de ani din SUA cu cea de după Al Doilea Război Mondial şi până în 1980, când economia americană s-a bucurat de "o creştere rapidă în care am crescut cu toţii".

Privind în afara Statelor Unite, Stiglitz a avut cuvinte la laudă la adresa Braziliei, unde un efort major al forţelor politice în ultimii 20 de ani a îmbunătăţit în mod semnificativ egalitatea de şanse, domeniu în care, a amintit economistul american, ţările scandinave sunt cele mai avansate.
Sursa: Agerpres