'Din punctul de vedere al teroriştilor, reţelele de socializare au un avantaj enorm: anonimatul', remarca în cursul unui forum organizat miercuri Gabriel Weimann de la Universitatea israeliană din Haifa, care a realizat acest raport pentru Woodrow Wilson Center.

Potrivit acestui profesor de comunicare, în 1998 existau doar 12 site-uri internet legate de terorism, faţă de peste 100.000 de site-uri şi pagini de reţele socializare în prezent. Aceste grupuri 'nu au inventat niciodată nimc' online, dar au utilizat în avantajul lor libertatea pe care o oferă internetul, creând – de exemplu – instrumente ca revista Inspire, legată de Al-Qaida şi utilizată pentru a recruta şi forma simpatizanţi, în special în SUA.

'Teroriştii au motive bune să utilizeze reţelele de socializare', a mai adăugat Weimann: 'Pe de o parte, aceste canale sunt de departe cele mai populare pe lângă publicul pe care îl vizează. Pe de altă parte, canalele media sociale online sunt uşor de utilizat, fiabile şi gratuite. Şi, în fine, ele le permit să ajungă direct la publicul ţintă şi să bată virtual la uşa acestuia'.

'Nu există niciun mijloc de a le împiedica să facă asta', a asigurat cercetătorul. Potrivit lui, prezenţa crescută a acestor grupuri pe Internet subliniază necesitatea unei mai bune supravegheri, precum cea aplicată de Agenţia Naţională de Securitate americană, dar cu măsuri pentru a se proteja viaţa privată a internauţilor. 'Nevoia de supraveghere este crucială', a estimat el, 'dar ea trebuie să fie reglementată integral'.
Sursa: Agerpres