O cablogramă secretă obținută de Departamentul de Investigații al Al-Jazeera dezvăluie faptul că Mossad-ul a trimis o informare top-secret Africii de Sud pe 22 octombrie 2012, care evalua activitatea nucleară a Iranului la "linia de jos".

Nota informativă a Mossad pare să contrazică imaginea prezentată de Netanyahu potrivit căreia Teheranul se află în cursa pentru dobândirea unei bombe nucleare.

Scriind că Iranul nu a început lucrările necesare pentru a construi orice fel de armă nucleară, Mossad precizează că oamenii de stiinta ai Republicii Islamice "lucrează pentru acoperirea lacunelor în zonele care par legitime, cum ar fi reactoarele de îmbogățire", mai scrie Al-Jazeera.com

Cu toate acestea, astfel de activități "vor reduce timpul necesar pentru a produce arme din momentul în care nota este dată".

Viziunea Mossad coincide cu estimarea din 2012 a serviciilor de informaţii americane, care nu au găsit nicio dovadă a faptului că Iranul a luat o decizie de a utiliza infrastructura nucleară pentru a construi o armă sau că a reluat eforturile de cercetare în domeniul proiectării de focoase, despre care SUA au spus că a fost amânată în anul 2003.

Benjamin Netanyahu intenționa să se adreseze Congresului SUA, la 3 martie și să avertizeze în privinţa compromisului nuclear în curs de negociere între Teheran și puterile mondiale.

Rapoartele mass-media și comentarii publice ale actualilor şi foştilor înalţilor oficiali au indicat frecvent disidența serviciilor de securitate ale Israelului în privinţa mesajelor alarmiste ale lui Netanyahu în privinţa Iranului.

Documentele aflat în posesia Al Jazeera se referă clar la faptul că evaluarea oficială făcută de Mossad în privinţa capacităților și intențiilor nucleare ale Iranului diferă de scenariul prezentat de primul-ministru în cadrul ONU.

Cablograma a fost transmisă Agenției Securității de Stat SSA din Africa de Sud la scurt timp după ce în septembrie 2012 Netanyahu se adresa afișând o diagramă desenată cu bombă cu fitil, marcat cu o linie de 70% și o altă "linie roșie" de 90%.

Marcajele reprezentau etape de progres în activitatea de îmbogățire a uraniului iranian. Netanyahu a susţinut că uraniul mediu-îmbogățit – pe care Iranul a început să-l producă, spunând că este necesar pentru a alimenta un reactor de cercetare care produce izotopi pentru combaterea cancerului – a adus Iranul la o proporţie de 70% a îmbogățirii materialului pentru a produce arme.

 

 

Premierul israelian a declarat în faţa Adunării Generale a ONU că "până în primăvara următoare, cel mult până la vară rata de îmbogățire va fi terminată, iar Iranul va trece la etapa finală", despre care Netanyahu a spus că ar reprezenta îmbogățirea uraniului pentru arme nucleare.

Anterior, în 2012, fostul șef al Mossad Meir Dagan a făcut aluzie la un dezacord cu Netanyahu. Într-un interviu acordat în luna martie, el a avertizat în privinţa supraestimării pericolului activităților nucleare ale Iranului și a poziţionării Israelului pe picior de război cu Iranul.

Dagan a spus că ar fi o "idee stupidă" atacarea Iranului înainte de a fi luate în considerare alte opțiuni. "Un atac asupra Iranului înainte de a se explora toate celelalte abordări nu este calea cea dreaptă", a spus fostul șef al Mossad-ului.

Comentariile sale vin în urma analizei făcute de agenții săi, analiză care se reflectă în documentul obținut de Al Jazeera.

Astfel, se precizează că în octombrie 2012, Serviciul de Informații Externe al Israelului estima că Iranul a avut 100 de kilograme de uraniu îmbogățit la un nivel de 20 la sută.

Iranul a extins inmagazinarea în cursul anului următor, dar apoi a fost de acord să neutralizeze sau să distrugă materialul, în temeiul unui acord cu SUA, Marea Britanie, China, Rusia, Franța și Germania – așa-numitul grupului P5 + 1.

Rapoartele privind dezacordul dintre Netanyahu și Mossad în privinţa Iranului au aparut din nou în ultima luna pe fondul știrilor – mai târziu negate – cum că serviciul de informații israelian a avertizat Washington-ul că noi sancțiuni americane ar putea sabota negocierile „nucleare” dintre Iran și puterile mondiale.

Iranul și P5 + 1 s-au înțeles în privinţa unui pact-cadru pentru un acord permanent până la sfârșitul lunii martie și în privința unui acord tehnic complet la sfârșitul lunii iunie. Iranul insistă că activitatea sa nucleară este în întregime în scopuri pașnice; premisa acordului nuclear în curs de negociere se referă la consolidarea garanțiilor verificabile împotriva înarmării cu materialelor nucleare.