Potrivit estimărilor Departamentului american al Agriculturii, Uniunea Europeană, care anul trecut a fost lider mondial la exporturile de grâu, îşi va pierde titlul ca urmare a scăderii semnificative a producţiei de grâu a Franţei, în timp ce poziţia SUA pe piaţa mondială a continuat să se erodeze în ultimii ani, Agerpres.

Pe ansamblu, regiunea Mării Negre a devenit o forţă pe piaţa internaţională a grâului, graţie randamentelor ridicate, monedelor slabe şi scăderii costurilor cu transportul. În aceste condiţii, livrările de cereale din Rusia ar urma să crească din nou în acest an, în condiţiile în care producţia de grâu ar urma să atingă un nou record de aproximativ 70 milioane tone.

'Recolta Rusiei este absolut uriaşă', a declarat Amy Reynolds, analist la Consilul Internaţional al Cerealelor (IGC). 

Regiunea Mării Negre a fost întotdeauna cel mai important furnizor de grâu pentru Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, însă în prezent un număr din ce în ce mai mare de ţări din zona Golfului Persic şi Africa renunţă la grâul din SUA şi Australia pentru grâul din bazinul Mării Negre. În plus, scăderea costurilor cu transportul face ca şi ţări îndepărtate precum Africa de Sud şi Mexicul, care în mod tradiţional au cumpărat grâu din SUA, să înceapă să cumpere grâu din Rusia.

Andrey Sizov, analist la firma de consultanţă SovEcon din Moscova, susţine că creşterea producţiei de grâu a Rusiei din ultimii patru ani se datorează 'temperaturilor favorabile şi creşterii nivelului tehnologic ca urmare a condiţiilor economice bune pentru fermieri în anii precedenţi'.

Situaţia este complet diferită pentru producătorii francezi, afectaţi de ploile abundente de la începutul anului, care au afectat atât randamentele cât şi calitatea producţiei de grâu. Franţa este principalul producător de grâu din UE, iar în urma scăderii producţiei franceze, UE va trebui să se mulţumească în acest an cu poziţia secundă în topul marilor exportatori mondiali.

Firma de consultanţă Agritel estimează că în acest an producţia de grâu a Franţei va fi de 28,7 milioane tone, mai mică cu 30% comparativ cu cea de anul trecut, în timp ce exporturile în afara UE vor scădea cu 60% până la 5,1 milioane tone. Pe lângă producţia scăzută, fermierii francezi suferă şi de pe urma preţurilor scăzute apărute pe piaţa internaţională ca urmare a unor recolte consistente în Australia, Canada, Kazahstan, Ucraina şi SUA.

De la începutul anului şi până în prezent cotaţia grâului la bursa de la Chicago a scăzut cu 10% până la 4,24 dolari per bushel, în timp ce cotaţia grâului francez de panificaţie, convertit în dolari, este practic neschimbată la 5,21 dolari.

Analiştii avertizează că producţiile solide la nivel global şi lipsa spaţiilor de depozitare în Rusia va face ca în acest an competiţia pe piaţa grâului să fie una acerbă. Arthur Marshall, analist la AHDB Market Intelligence, crede că în lipsa spaţiilor de depozitare şi cu o recoltă record fermierii şi traderii ruşi se vor îndrepta spre pieţele externe, ceea ce va duce la exporturi mari, în special în lunile care urmează perioadei de recoltare.