69% din cei intervievaţi au declarat că 'au încercat să cumpere produse alimentare mai ieftine în ultimele două-trei luni' faţă de 54% în luna martie 2014, arată rezultatele acestui sondaj realizat la finele lunii august de Levada Center, considerat drept un institut independent de sondare a opiniei publice. În schimb, peste un sfert din ruşi (28%) au declarat că nu şi-au diminuat bugetul consacrat alimentaţiei, se mai arată în acest sondaj derulat în rândul a 1.600 de ruşi din 46 de regiuni. 

În prezent, procentul ruşilor care şi-au redus achiziţiile se situează la cel mai înalt nivel de după criza financiară din 2009, care a condus la o prăbuşire a economiei ruse şi la o creştere a şomajului dar care a fost urmată de o relansare viguroasă. În ceea ce priveşte recesiunea actuală aceasta este cauzată în special de o cădere a consumului şi a puterii de cumpărare. Creşterea preţurilor a fost accelerată de prăbuşirea rublei la finalul anului trecut, pe fondul scăderii preţului petrolului şi al sancţiunilor introduse de Occident pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina, precum şi al embargoului introdus de Rusia pentru majoritatea produselor alimentare provenite din ţările occidentale. 

Potrivit serviciului federal de statistică, Rosstat, numărul ruşilor care trăiesc sub pragul sărăciei a crescut cu 14,8% în ritm anual pentru a ajunge la 21,7 milioane de persoane în al doilea trimestru, adică 15,1% din populaţie. În Rusia pragul minim al sărăciei se situează la aproximativ 10.000 de ruble (130 de euro) pe lună. 

În acest context dificil pentru gospodăriile ruseşti, decizia Kremlinului de a distruge produsele alimentare sechestrate pentru că au încălcat embargoul a provocat controverse în Rusia. Tone de brânzeturi, piersici sau nectarine confiscate la frontieră au fost strivite sau incendiate, în pofida faptului că mai multe persoane au semnat o petiţie prin care cer Guvernului să doneze aceste alimente persoanelor sărace.

AGERPRES