Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, a declarat marți, într-o intervenție TV, că alianța cu PNL ar trebui să rămână intactă și după alegerile din 9 iunie.

Vasile Dîncu a detaliat că acest lucru e posibil cu condiția ca unii politicieni să nu fie oportuniști. Ei nu trebuie să își facă alte planuri atunci când se vor afla „cu sacii în căruță”.

PSD-PNL, candidat comun la Cotroceni

Liderul social-democrat a vorbit și de faptul că PSD și PNL candidează împreună la alegerile europarlamentare, dar în multe cazuri separat la alegerile locale. Vasile Dîncu a subliniat că acest lucru este ușor de înțeles și este determinat inclusiv de dorința exprimată de români.

În plus, liderul PNL a menționat că, într-un scenariu ideal, PSD și PNL ar trebui să aibă un candidat comun la alegerile prezidențiale. El mai vorbit și de o listă comună de candidați la alegerile parlamentare.

Aceste declarații au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!” de pe B1 TV.

Vasile Dîncu
Vasile Dîncu / SURSA FOTO: Facebook, University of Bucharest Research Institute – Social Sciences Division

Vasile Dîncu susține că liberalii și social-democrații nu sunt divizați în teritoriu

Vasile Dîncu a respins ideea că membrii PSD și PNL din teritoriu ar fi divizați, în ciuda deciziilor luate la nivel central.

„Nu e dezbinare, e pur și simplu competiție. Orice politici câștigă din competiția dintre partide. Când cele două partide cele mai importante se află în competiție e un lucru bun pentru interior.

Pentru exterior, trebuie să fim împreună și asta cere și populația. Nu e foarte greu să înțeleagă populația mesajul nostru – pe de o parte în competiție și, pe de altă parte, în colaborare – pentru că exact asta spun oamenii: ”încercați să fiți uniți când reprezentați România!”, a comentat acesta.

Competiție pe bază de proiecte și nu pe atacuri la persoană

Vasile Dîncu a menționat că va exista competiție și în interior. În opinia sa, competiția va fi sănătoasă. El a spus că acest aspect a fost convenit și de cei doi președinți PSD și PNL. Cei doi lideri ar fi cerut să nu se depășească limitele civilizate ale competiției.

Discuțiile ar urma să fie concentrate pe proiecte. Vasile Dîncu a arătat că nu trebuie să se facă campanie negativă unul împotriva celuilalt și să se facă campanie la persoană.

„Deci cred că lucrurile evoluează în direcția cea bună”, a punctat acesta.

Coaliție ar putea să continue după alegerile din 10 iunie

Întrebat despre perspectiva continuării coaliției și după anul 2024, Vasile Dîncu a subliniat că acest lucru depinde de pragmatismul și realismul cu care se va acționa. El a adăugat că, dacă politicienii vor urmări doar interesele electorale și vor acționa în mod oportunistic, există riscul ca coaliția să se destrame. Cu toate acestea, Dîncu a exprimat încrederea că există șanse considerabile ca această coaliție să continue și după alegerile din 10 iunie.

El a făcut referire la posibilitatea de a avea un candidat comun la alegerile prezidențiale. Vasile Dîncu a menționat că decizia va fi luată în funcție de rezultatele sondajelor și de estimările privind șansele de succes. Mai mult, el a indicat că, în cazul unei astfel de colaborări la nivelul președinției, ar putea fi discutată și posibilitatea de a avea liste comune pentru Parlamentul României. Liderul PSD a evidențiat că acest lucru ca pe un proiect maximalist. Cu toate acestea, chiar și în absența unui astfel de proiect maximalist, el speră că vor reuși să mențină România pe o traiectorie europeană pozitivă.

În ceea ce privește alegerile pentru Primăria Capitalei, Dîncu a exprimat încrederea că Gabriela Firea (PSD) va fi în avantaj față de Nicușor Dan.