Greva, a 13-a în 18 luni, începe la 08:00 (06:00 GMT) şi se va încheia la miezul nopţii (22:00 GMT).

Vereinigung Cockpit şi Lufthansa se află într-un conflict fără precedent care vizează, între altele, şi condiţiile de pensionare a piloţilor. Pe fondul negocierilor extrem de tensionate, sindicatul a îndemnat la greve, în special în lunile de iarnă 2014-2015.

Ultimele întreruperi de muncă datează din martie anul trecut. După prăbuşirea unui avion al Germanwings, companie low-cost a grupului Lufthansa, în Alpii francezi, la sfârşitul lui martie, Vereinigung Cockpit şi-a suspendat grevele, iar negocierile cu conducerea au fost reluate în ultimele luni.

Sindicatul explică, într-un comunicat, că a făcut numeroase concesii, însă fără a ajunge la o înţelegere cu conducerea. Vereinigung Cockpit acuză Lufthansa că vrea să 'distrugă structurile sociale' din interiorul grupului şi să 'slăbească sindicatul'.

Pentru a face faţă concurenţei din domeniul companiilor low-cost, Lufthansa, care controlează între altele compania cu acelaşi nume, dar şi Germanwings, Swiss şi Austrian Airlines, a trecut la o vastă reorganizare având drept obiectiv transferarea legăturilor sale naţionale şi cursele pe distanţă medie către filiala sa low-cost Germanwings. Unii membri ai personalului companiei văd în această măsură o ameninţare la adresa statutului şi remunerării lor.

În timpul grevelor precedente, Lufthansa, primul grup aerian european, a reuşit să atenueze efectele la adresa pasagerilor şi să evite haosul prin prevenirea clienţilor, delegând zborurile piloţilor care ocupă alte funcţii în cadrul companiei şi cooperând strâns cu operatorul de cale ferată Deutsche Bahn. AGERPRES