Potrivit raportului, o parte a analiştilor consultaţi consideră că turbulenţa politică actuală poate afecta indicatorii macroeconomici, iar alţii consideră că aceşti indicatori pot fi menţinuţi în parametri acceptabili dacă acordul cu Fondul Monetar Internaţional este parafat.

'Există mai multe riscuri legate de aceste turbulenţe politice: în primul rând, înrăutăţirea percepţiei investitorilor din cauza
unui val de mişcări sociale care sunt aproape de graniţele României şi perceperea României ca făcând parte din aceeaşi categorie
ca şi ţările de risc (Ucraina, Turcia, Bosnia, Bulgaria). În al doilea rând, orice înrăutăţire a percepţiei ar schimba condiţiile în care ne împrumutăm pe pieţele internaţionale la unele dintre cele mai mici costuri din ultimii 20 de ani. De aceea, acordul politic şi stabilitatea instituţională stau la baza susţinerii performanţelor la nivel macroeconomic', se arată în raport.

Celelalte nouă lucruri de evitat sunt: cheltuieli de tip electoral, creşteri electorale de salarii şi pensii, creşterea directă sau indirectă a poverii fiscale nete, politici energetice nesustenabile, întreruperea calendarului de listări la bursă pentru companiile de stat, scăderea CAS fără o prognoză serioasă a impactului, haosul legislativ şi foarte multe schimbări operate 'la pachet', un cod fiscal ciuruit şi continuarea confuziei în domeniul politicii transporturilor.

Sursa: Agerpres