Plaza Centers vrea să înceapă construcţia mallului în acest an şi să finalizeze investiţia în 2018, se arată într-un comunicat al companiei. Acesta ar fi primul mall construit de Plaza Centers în România, după încercările eşuate de la Miercurea Ciuc şi Casa Radio din Bucureşti.

Compania a semnat în vara anului trecut un acord de finanţare cu Banca de Export Import a Ungariei pentru circa 65% din costul de dezvoltare al mallului din Timişoara, care va avea o suprafaţă comercială de circa 38.000 mp. Tot anul trecut, Plaza Centers a obţinut autorizaţia de construire.

În ultimul deceniu, antreprenorul ieşean Iulian Dascălu a dominat piaţa timişoreană cu Iulius Mall, singurul centru comercial modern din oraş. Mallul s-a plasat anul trecut pe locul trei în topul centrelor comerciale cu cele mai mari afaceri, cu un rulaj de 20,1 mil euro şi un profit de 2,7 mil. euro, fiind depăşit doar de AFI Palace Cotroceni şi de Zona Comercială Băneasa – ambele din Bucureşti.

Concurenţa de pe piaţa timişoreană s-a înteţit, însă, din primăvara acestui an, odată cu deschiderea mallului Shopping City Timişoara al sud-africanilor de la New Europe Property Investments.

Plaza Centers a continuat în acest an curăţarea portofoliului imobiliar local de terenurile acumulate înainte de criză. A vândut terenul de 2,3 hectare din Slatina, pe care intenţiona să construiască un mall de 40 mil. euro. Lotul a fost înstrăinat pentru 0,66 mil. euro, un preţ de peste opt ori sub cel plătit de israelieni în urmă cu opt ani.

Compania a mai vândut alte cinci terenuri în 2015. Este vorba de un teren de 3,1 hectare din Târgu Mureş vândut către grupul german Intercora pentru 3,5 mil. euro, un lot de 4,1 hectare din Hunedoara vândut către Dedeman pentru 1,2 mil. euro şi unul de 4,6 hectare din Iaşi vândut către Dedeman şi Lidl pentru 7,3 mil. euro. Lor li s-au adăugat nişte loturi mai mici în Ploieşti şi Braşov. Toate aceste terenuri au fost cumpărate de israelieni înainte de criză pentru a dezvolta o reţea de centre comerciale la nivel naţional şi au fost vândute în pierdere. Compania mai deţine terenuri similare în Constanţa şi Miercurea Ciuc (parţial construit), ambele scoase la vânzare.