Printre cei mai afectaţi sunt bolnavii de Parkinson. Principalul medicament a fost retras din farmacii, iar înlocuirea sa este dificilă pentru că mulţi pacienţi nu suportă noul tratament. 

De aceea, organizaţiile pacienţilor cu afecţiuni cronice atrag atenţia că decizia Ministerului Sănătăţii de a impune preţuri la medicamente pune viaţa bolnavilor în pericol.

„Încercăm să venim către autorităţi să facem cumva stoparea acestui fenomen. La momentul actual nu am primit răspunsuri semnificative”, declară Radu Ganescu, preşedintele COPAC.

De vină pentru această situaţie gravă este noua metodologie de stabilire a preţurilor care spune că în cazul medicamentelor originale preţul trebuie să coboare, de la 1 iulie, cu 35% sub nivelul minim european. Cu alte cuvinte, vor dispărea…

Undeva in jurul a 123 de medicamnte din totalul de 900 şi ceva. Dacă în România medicamentele se eliberează la cel mai mic preţ din UE, sunt ţări unde preţul medicamentelor poate să fie de 4,5,6 sau chiar 10 ori mai mare ca în România şi atunci, eu ca producător, aloc anumite cantităţi şi le trimit în România numai că de aici ele sunt reexportate în ţări unde preţurile sunt mult mai mari”, spune Dan Zaharescu, director ARPIM.

Peste 1 milion de pacienţi cronici sunt în prezent expuşi riscului de a rămâne fără tratament în următoarele luni.