'Managementul OMV Petrom ia în considerare alocarea unui buget investiţional de peste un miliard de euro pentru 2014, din care aproximativ 85% va fi dedicat proiectelor din Explorare şi Producţie (E&P), respectiv forarea sondelor de dezvoltare, proiectele de redezvoltare a zăcămintelor, activităţi de reparaţii capitale/operaţiuni de adâncime, proiectul Neptun Deep. De asemenea, grupul intenţionează să propună alocarea de dividende pentru anul financiar 2013, aspecte ce vor fi supuse aprobării ulterioare de către Consiliul de Supraveghere şi, respectiv Adunarea Generală a Acţionarilor', se arată în documentele Petrom.

În România, în vederea stabilizării producţiei, Grupul OMV Petrom va continua derularea proiectelor de redezvoltare a zăcămintelor, de foraj şi reparaţii capitale, precum şi iniţiativele de excelenţă operaţională. De asemenea, vor fi continuate activităţile operaţionale intensive: executarea a peste 1.600 lucrări de reparaţii capitale, forarea a peste 140 de sonde (din care mai mult de jumătate vor fi efectuate în cadrul proiectelor de redezvoltare a zăcămintelor), aducerea a patru proiecte de redezvoltare în faza de execuţie până la sfârşitul anului.

În ceea ce priveşte sectorul de Gaze şi Energie, Petrom estimează că în 2014 cererea naţională de gaze va continua să scadă, ceea ce va determina creşterea concurenţei şi a presiunii asupra marjelor din vânzări.

'Vom optimiza lanţul valoric al gazelor pentru a contracara mediul de piaţă nefavorabil şi pentru a maximiza valoarea generată. Preconizăm că marjele din activitatea de energie electrică vor continua să se deterioreze, conducând la un rezultat negativ al acestei activităţi în 2014, dar încercăm să diminuăm această tendinţa prin consolidarea poziţiei centralei Brazi pe pieţele de echilibrare şi de servicii de sistem, prin valorificarea flexibilităţii centralei', se arată în estimările grupului.

Petrom precizează că în rafinăria Petrobrazi este planificată pentru o oprire şi revizie generală de 30 de zile în 2014, începând cu sfârşitul lunii mai, cu scopul de a moderniza instalaţiile de hidrofinare motorină şi cracare catalitică, ceea ce va conduce la îmbunătăţirea structurii producţiei şi a eficienţei energetice.

'Continuăm în 2014 îmbunătăţirile privind eficienţa energetică şi reducerea emisiilor de CO2 precum şi programul de optimizare a reţelei de depozite de produse petroliere. În T1/14 vom demara operaţiunile comerciale la terminalul modernizat din Bacău şi vom începe lucrările de reconstrucţie a terminalului din Cluj. Continuăm măsurile de management strict al costurilor şi de optimizare operaţională', a mai arătat Petrom. AGERPRES