CITEŞTE ŞI

Taxe si impozite

Ofensiva Fiscului: Profesiile libere riscă taxare mai mare - plata integrală a CAS

Autor: |

Acţiunile recente ale Fiscului împotriva subdeclarării veniturilor ţintesc transportatorii, agenţii de muncă temporară, dar şi profesiile libere. Din cauza disputelor cu asociaţiile profesionale, Ministerul de Finanţe ia în calcul unificarea bazei de impozitare pentru CAS, respectiv eliminarea plafoanelor în cazul celor 400.000 de persoane cu profesii libere, au declarat surse din instituţie pentru Capital.

În ultimele luni, controalele fiscului au vizat beneficiarii de diurne (muncă temporară, transportatori) şi profesiile libere (în principal cele medicale şi farmaciştii). Potrivit unor surse din Ministerul de Finanţe, în urma acţiunii care a urmărit să depisteze subdeclararea veniturilor reale, prin diverse metode, au fost stabilite în plus sute de milioane de lei.

Din cauza disputelor cu cei vizaţi, ministerul intenţionează să schimbe abordarea şi are în vedere două variante.

Prima opţiune este modificarea Codului Fiscal astfel încât să fie unificată baza de impozitare pentru contribuţii de asigurări sociale (CAS). Acum, profesiile libere plătesc CAS în limita unui plafon. Dacă modificarea va fi aprobată acest plafon va fi eliminat şi CAS se vor calcula la toate veniturile.

A doua variantă este ca inspectorii care fac controalele să nu mai aplice strict, ca până acum, toate criteriile după care este evaluată activitatea ca dependentă sau independentă. Dacă activitatea este considerată dependentă atunci se calculează toate contribuţiile ca pentru salarii.

Chiar dacă profesiile libere se încadrează juridic la tratamentul fiscal aplicabil activităţilor independente, inspectorii trebuie să urmărească dacă şi din punct de vedere economic, adică al raportului cu partenerul comercial, este tot activitate independentă.

În cazul farmaciştilor, de exemplu, activitatea devine dependentă dacă este folosită baza materială a persoanei cu care este încheiat contractul (sediul farmaciei, tejgheaua la care vinde, depozitul, telefonul etc). În astfel de situaţii, inspectorii au decis că relaţiile sunt de tip angajat-angajator şi au stabilit retroactiv plata contribuţiilor ca pentru venituri salariale.

Ce prevede Codul Fiscal?

Codul Fiscal prevede că o activitate poate fi reconsiderată ca dependentă în cazul în care raportul juridic în baza căruia se desfăşoară nu reflectă conţinutul economic al acestuia.

Aceeaşi lege arată, însă, că activităţile desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii, care generează venituri din profesii libere nu pot fi reconsiderate ca activităţi dependente.

Tot Codul Fiscal stabileşte că orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii: beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;

-în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;

-plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;

-plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit.

În Continuare Codul Fiscal prevede că în cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate şi virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit. În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază.

Lista profesiilor libere cuprinde aproximativ 40 de domenii de activitate, printre care profesii medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect. Conform înregistrărilor la Fisc, există circa 400.000 de persoane care au profesii libere.

Impozitarea profesiilor libere, mai avantajoasă

Pe lângă impozitul pe venit de 16%, achită contribuţii de asigurări sociale de 31,3% din venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 778 de lei - însemnând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului, respectiv de 2.223 lei în 2014 - , dar nici mai mare de 11.115 lei - de cinci ori câştigul salarial mediu.

Prin urmare, în 2014 au plătit la pensii minim 244 de lei şi maxim 3.479 de lei. Dacă au venituri din salarii, pensii sau indemnizaţii de şomaj sunt exceptate de la plata contribuţiei la pensii.

În acelaşi timp, trebuie să plătească o contribuţie de sănătate de 5,5%. Însă, spre deosebire de contribuţiile sociale, cele de sănătate nu sunt plafonate. Spre deosebire de angajaţi, nu plătesc contribuţii la fondul de şomaj, fondul de accidente de muncă şi boli profesionale, pentru concedii medicale.

Ce se întâmplă cu diurnele?

În ultima vreme, au fost controlaţi agenţii de muncă temporară. Într-un comunicat, Fiscul spune că a descoperit o discrepanţa majoră între veniturile la care se stabilesc şi plătesc obligaţii fiscale, de regulă salariul minim în România, şi cele considerate neimpozabile de aceştia: diurna medie de aproximativ 1500 de euro pe lună. Astfel, diferenţa dintre salariul minim din România, la care se plătesc obligaţiile fiscale şi salariul minim din statul membru al Uniunii Europene în care lucrătorul este pus la dispoziţia unei întreprinderi utilizatoare este plătită cu titlu de diurnă pe care agentul de muncă temporară o consideră venit neimpozabil.

În urmă cu o săptămână, după protestele transportatorilor care au fost, la rândul lor, verificaţi pentru plata diurnelor, ANAF a anunţat că va sista controalele.

Însă, controalele făcute deja s-au încheiat cu rapoarte care devin executorii.

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

Stirile Kanal D

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
Ma abonez la newsletter
Sunt de acord cu termenii si conditiile concursului
* Toate campurile formularului sunt obligatorii