Cel mai mare cumpărător mondial de grâu a informat că a reintrodus politica de conţinut zero pentru cornul secarei, în condiţiile în care standardul acceptat la nivel internaţional este un conţinut de cornul secarei de maximum 0,05%, urmând ca decizia să se aplice retroactiv. 

„Interdicţia se va aplica pentru orice cantitate de grâu care intră în ţară. Ca şi până acum, nicio cantitate de grâu infectat nu va fi admisă la licitaţiile viitoare sau cele care s-au derulat", a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului egiptean al Agriculturii, Eid Hawash, fără a oferi un motiv pentru această decizie. 

Chiar luna trecută Egiptul anunţa că va accepta grâu cu un conţinut de cornul secarei de maximum 0,05%, standardul acceptat la nivel internaţional, punând capăt unei dispute cu traderii care a afectat programul de achiziţii de grâu al autorităţilor de la Cairo. Decizia din luna iulie a făcut ca un mare număr de furnizori internaţionali să participe la licitaţiile organizate de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean. 

Duminică însă directorul centrului pentru patologia plantelor din Egipt a declarat că studiile efectuate recent au demonstrat că ciuperca reprezintă un risc pentru culturile de grâu din Egipt dacă ar intra în ţară. "Sunt 15 ţări care au cornul secarei dar nu vom opri complet tranzacţiile cu ele ci doar ne vom asigura că atunci când se importă grâu din aceste ţări vine din acele zone în care nu există cornul secarei", a precizat Ashraf Khalil. 

Însă această revizuire a punctului de vedere al autorităţilor egiptene îi pune pe furnizori în faţa riscului ca livrările convenite anterior să fie respinse astfel că Egiptul ar pute fi din nou boicotat de traderi care vor refuza să participe la licitaţiile organizate de GASC sau vor majora preţurile.

În 2015, România a înregistrat o producţie record de grâu de circa 7,8 milioane de tone, în creştere faţă de anul precedent când fermierii au obţinut 7,5 milioane de tone de grâu. Cele mai multe cereale au fost exportate în Egipt (1,5 milioane de tone- în valoare de 281 de milioane de euro), Spania (1,1 milioane de tone – în valoare de 200 de milioane de euro) şi Turcia (710.000 de tone – în valoare de 118 milioane de euro).