Numărul acestor cereri rămâne redus din cauza reticenţei care se resimte încă în rândul consumatorilor în a apela la procedurile alternative de soluţionare a problemelor băncile, reiese din raportul trimestrial al Centrului. 

"În ultimele trei luni, numărul cererilor conforme înregistrate la CSALB a fost de peste două ori mai mare şi a ajuns la 172 de cereri, faţă de 79 câte erau înregistrate la 30 iunie 2016. De asemenea, numărul de hotărâri/încheieri pronunţate de conciliatori s-a triplat în ultimul trimestru, de la cinci câte erau în luna iunie până la 16 la finalul lunii septembrie", se menţionează în raport. 

În aceeaşi perioadă, numărul de cereri clasate a crescut de la 42 în iunie, la 102 în septembrie. 

"În continuare, cele mai multe cereri, peste 70% dintre ele, vin pe e-mail, 13% au fost transmise prin poştă şi 17% au fost aduse şi înregistrate de consumatori direct la sediul CSALB", se mai spune în document. 

Potrivit sursei citate, cele mai multe solicitări ale consumatorilor sunt, în continuare, legate de eliminarea şi restituirea comisioanelor de risc, de administrare, gestiune şi monitorizare percepute pentru credite. 

"De asemenea, consumatorii solicită reducerea marjei dobânzii şi restituirea sumei ce a rezultat din mărirea marjei dobânzilor în mod excesiv, în accepţiunea consumatorilor, îngheţarea cursului valutar la data încheierii contractului de credit (în CHF), diminuarea ratei lunare, în situaţiile în care consumatorul apreciază că ratele lunare au fost mărite de comerciant în mod abuziv, sau eliminarea unor clauze privind aplicarea de dobânzi penalizatoare calificate de către consumatori ca fiind abuzive", se subliniază în raport. 

Pe de altă parte, principalele motive de clasare a cererilor conforme constau în faptul că anumiţi comercianţi au refuzat soluţionarea litigiului prin proceduri SAL, din mai multe motive (existenţa unor dosare în instanţă de judecată, au contactat direct consumatorul, au făcut mai multe oferte, dar toate ofertele au fost refuzate de consumator, anterior sesizării de către consumator a CSALB), au fost iniţiate procedurile de executarea silită sau au trecut mai mult de 90 zile de la data depunerii cererii, iar consumatorul nu a completat cererea cu datele/documentele necesare). 

În concluzie, consumatorii sunt nemulţumiţi de faptul că procedurile SAL nu sunt obligatorii pentru comercianţi şi cred că majoritatea băncilor sau IFN-urilor nu va accepta solicitările lor, formulate prin intermediul CSALB, câtă vreme nu le-a acceptat în cadrul încercării de soluţionare amiabilă (în faza de reclamaţie simplă). 

"De aceea, cei mai mulţi consumatori consideră că impunerea – prin lege – a etapei prealabile (încercarea de soluţionare amiabilă directă dintre consumator şi comerciant) reprezintă un element inutil şi care generează întârzieri nejustificate, mai ales în contextul existenţei unor relaţii extrem de încordate între consumator şi comerciantul respectiv. O consecinţă nedorită a acestei situaţii o reprezintă cazurile în care consumatorii au formulat reclamaţia/solicitarea direct către comerciant, iar ulterior – în aşteptarea răspunsului de la acest comerciant – au renunţat la continuarea demersului iniţiat la nivelul CSALB. De cealaltă parte, comercianţii dovedesc flexibilitate pentru procedura cu soluţie propusă, neacceptând încă procedura cu soluţie impusă", mai reiese din raportul CSALB. 

AGERPRES