Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a confirmat că operația suferită de celebrul actor Florin Piersic a fost o reușită. Actorul, în vârstă de 87 de ani, a fost internat la secția de terapie intensivă (ATI), unde starea sa este raportată ca fiind stabilă.

Operația suferită de Florin Piersic a fost o reușită

Rafila a subliniat că infecția de care suferă Piersic nu a fost dobândită în spital, ci era preexistentă. Actorul a fost supus la două intervenții chirurgicale în Cluj și alte două în București, pentru tratarea unor focare infecțioase asociate cu protezele de genunchi și dispozitivul de stimulare cardiacă. Ministrul a adăugat că Piersic se afla într-o stare conștientă și comunicativă înainte de operație.

„Nu e vorba de o infecție dobândită în urma intervenției medicale în spitalele în care a trecut în ultima lună domnul Florin Piersic. Nici cele 2 de la Cluj, nici cele 2 din București, pentru că infecția era preexistentă. Evoluția pacientului o vom vedea, dar este stabilă în momentul acesta al încheierii operației și sperăm ca lucrurile să evolueze favorabil în următoarea perioadă.

Nicio legătură cu o infecție nosocomială, dimpotrivă este vorba despre încercarea de a eradica focare infecțioase existente în organism la aceste proteze, fie că discutăm de proteza de genunchi sau de dispozitivul de stimulare cardiacă.

Important. L-am și văzut pe dl Florin Piersic ieri dimineață. Am stat 20 de minute cu el. Era perfect conștient. Vorbea, era absolut ok, deci starea era stabilă, dar sigur că infecțiile acestea evoluau și trebuia luată o hotărâre din punct de vedere medical care să îi amelioreze starea generală”, a declarat Rafila la Digi24.

După intervenția chirurgicală, Florin Piersic va fi transferat înapoi la Institutul Matei Balș pentru a continua tratamentul infecției. Directorul Institutului de Boli Infecțioase, Adrian Marinescu, a explicat că actorul este un pacient vulnerabil, cu boli cronice, și că procesul infecțios trebuie gestionat cu atenție. Marinescu a subliniat că monitorizarea continuă a stării sale este esențială, dată fiind posibilitatea apariției unor complicații imprevizibile.

Există riscul unor complicații

În ciuda progreselor înregistrate, Marinescu a avertizat că tratamentul lui Piersic nu s-a încheiat încă și că există riscul apariției unor complicații neașteptate. Cu toate acestea, speranța este că evoluția sa va fi favorabilă în zilele următoare.

„E un pacient vulnerabil și care are boli cronice și atunci trebuie rezolvate toate aceste situații legate de procesul infecțios. Dacă totul va fi în regulă, se va întoarce cât de repede la noi în Institut pentru a definitiva partea legată de tratamentul sepsisului, adică la tratamentul infecției mă refer.

În momentul în care se va întoarce în Institutul Matei Balș, sigur că și din punct de vedere cardiologic vom monitoriza în continuare. Oricând poate să apară ceva imprevizibil. E un pacient care are afecțiuni clare în sfera aceasta. Adică lucrurile nu se închid aici.

Nu spun că lucrurile sunt deja rezolvate, nu spun că nu e ceva imprevizibil care poate să se întâmple, dar totuși pașii s-au făcut. Trebuie să ne gândim la o finalitate care, Doamne ajută, să fie bună! Sper ca în zilele următoare lucrurile să arate suficient de bine încât să vorbim despre această evoluție favorabilă”, a declarat Adrian Marinescu pentru sursa citată.

Trebuie menționat că medicii i-au scos proteza de la genunchi, care a fost sursa infecției generalizate în tot organismul. Aceasta a fost înlocuită cu una provizorie din ciment și antibiotic, pentru a putea lupta cu infecția.

Maestrul se află în patrulea spital în care este tratat

Medicii au avut până acum două variante pentru sursa infecției lui Florin Piersic. Era vorba ori de un stafilococ luat printr-o branulă, ori de o infecție apărută din cauza protezei de la genunchiul stâng, înlocuită în 2019.

Dispozitivul respectiv i-a mai creat probleme actorului și a mai suportat intervenții medicale pe această temă.

El a mai fost și la Spitalul Militar din Cluj la sfârșitul lunii aprilie. De acolo, a fost transferat la Institutul Inimii, din cauza problemelor cardiologice grave.

Ulterior, a ajuns în București la Institutul „Matei Balș”. Astăzi, el a fost transferat la „Foișor”, unde i-au fost făcute mai multe investigații.