Capital: În ce stadiu e astăzi sistemul informatic. Şi ce îmbunătăţiri intenţionaţi să aduceţi? 
Marius Cezar Pantea: Sistemul informatic care gestionează tragerile Loto, şi partea de hardware şi cea de software, sunt vechi de peste 20 de ani. În acest moment, Loteria a dezvoltat  cu specialişti proprii un sistem informatic nou, însă avem nevoie şi de aparate pe care să meargă acesta. Motiv penru care, în acest moment, suntem în procedură de achiziţii pentru partea de hardware, sistemul central şi terminalele. Sperăm ca până la finalul anului să avem instalat în totalitate noul sistem în agenţii. Vorbim de o investiţie de peste 10 milioane de euro doar în aparatura nouă. 

Capital: Ce jocuri noi doriţi să introduceţi?
Marius Cezar Pantea: Ne dorim să implementăm noi jocuri de tip loteristic, după cum vă spuneam. Vă dau un exemplu: respectiv, bila de 100 de mii. Deja am obţinut aprobare de la Oficiul pentru Jocurile de Noroc. Mai exact, pentru 40 de bani în plus la fiecare bilet, vor fi câştiguri între 5.000 de lei şi 100 de mii de lei, în fiecare săptămână. Concret, va exista o extragere suplimentară pentru un singur număr. Dacă acesta se va regăsi între cele alese pe biletul Loto 6/49, 5/40 sau Joker, câştigătorii au posibilitatea să sune în timp real la TVR, intră în direct cu reprezentanţii Loteriei, se confirmă biletul, iar la următoarea extragere vor fi invitaţi în platou şi vor avea posibilitatea să aleagă de pe un panou cu numere de la 1 la 49 în spatele cărora sunt premii care se oferă pe loc. Vor intra în direct primii doi jucători  care sună, pentru fiecare tip de joc. Ne dorim de asemenea, să reintroducem pariurile sportive. Sistemul informatic nu ne permite astăzi acest lucru. Analizăm care sunt cele mai bune variante. 

Capital: Va intra jocul de Loto în era digitală?
Marius Cezar Pantea: Ne dorim ca, până la finalul anului, să oferim posibilitatea tuturor să cumpere  bilete online, direct de pe site-ul Loteriei Naţionale. Estimăm că această soluţie va creşte vânzările de bilete Loto cu peste 50%. Oferim posibilitatea şi jucătorilor tineri să achiziţioneze bilete, fără să trebuiască să ajungă în agenţii. Vrem, de asemenea, să introducem, cât mai curând posibil, jocurile Loto online cu trageri zilnice.  Asta înseamnă că vor exista pe Internet, separat de cele landbased, trageri în fiecare zi pentru Loto 6/49, 5/40 şi Joker. De pe calculator sau telefon  cei interesaţi vor alege numerele. Plata se face cu cardul, din contul clientului, iar câştigul va fi virat direct tot în contul câştigătorului. 

 

Capital: Aveţi mulţi salariaţi, cu lefuri scăzute, deci nemotivaţi. Ce soluţii aţi găsit?
Marius Cezar Pantea: Avem 2.500 de angajaţi, 1.000 de puncte de puncte de lucru proprii şi aproape 1.000 de mandatari. Infrastructura e învechită. În acest moment, dacă intri într-o agenţie Loto ai impresia că te întorci cu 30 de ani în urmă. Încercăm să rezolvăm aceste probleme dar în acelaşi timp le propunem angajaţilor actuali un business plan gândit de noi, prin care să devină mandatari ai Loteriei, respectiv să fie proprii şefi, şi să câştige şi de două ori mai mult pe lună faţă de cât le sunt lefurile astăzi.

Capital: De ce durează atât de mult orice procedură de îmbunătăţire a activităţii Loteriei?
Marius Cezar Pantea: Ne dorim să modernizăm atât sistemul informatic cât şi agenţiile Loto. Însă sistemul de achiziţii publice, şi nu numai, ne încorsetează, în condiţiile în care concurăm direct cu firme private de jocuri de noroc la care nu se aplică aceste reguli. Cred că Loteria Română ar trebui exclusă de sub incidenţa acestor legi, precum Legea 98/2016 şi OUG 26/2013. Contabilitatea CNLR este un „hibrid”, suntem singurii operatori de jocuri de noroc care nu înregistrează GGR (diferenţa dintre taxa de participare şi valoarea premiilor acordate) ci venituri și cheltuieli, pentru a avea o cifră de afaceri cosmetizată, dar nerealistă.

Marius Cezar Pantea a fost numit, în urmă cu două luni, director general la  C.N. Loteria Română, înlocuindu-l în funcţie pe Cătălin Chesa, care era şef al Loteriei de la finalul lunii septembrie 2016. Avocat în Baroul Bucureşti, domnia sa a lucrat în cadrul ONJN, în perioada 2013-2015, ca director general al Direcţiei Generale de Autorizare Jocuri de Noroc. În prezent, predă la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“, din Capitală.