Directorul general al Azomureş a arătat că acest combinat furnizează acum circa 70% din producţie agriculturii interne, după ce până în urmă cu doi ani producea circa 83% pentru export. 



'Azomureş a fost construit şi creat pentru export, are un terminal la Constanţa, Chimpex, se produce, se încarcă în trenuri şi se pleacă direct spre Constanţa. Când am preluat noi Azomureşul, 83% din producţie se ducea la export, aşa a fost şi creat logistic. Noi cumva am inversat acest proces şi vrem să ajungem undeva la 80% (pe plan intern) – am vrea 100% dar nu se poate din cauza sezonabilităţii agriculturii locale – dacă agricultura va avea capabilitatea de a absorbi producţia noastră, noi suntem deschişi către 100%. Ceea ce e o chestie foarte bună pentru agricultura românească', a spus Aniţei.



În privinţa unei eventuale cereri de suplimentare a cantităţii de îngrăşăminte livrate pe piaţa europeană, ca urmare a crizei din Ucraina, Mihai Aniţei a precizat că prioritatea Azomureş este piaţa internă şi că, din câte ştie, cele 18 combinate de profil ucrainene produc în plin îngrăşăminte chimice, având stocuri suficiente de gaz metan, principala materie primă în această industrie. 

 

Sursa: Agerpres