Această propunere, transmisă de preşedinţia sud-coreeană, este cea mai recentă ilustrare a vârtejului diplomatic care a avut loc în ultimele luni în Peninsula Coreeană şi care a culminat vineri cu un summit istoric intercoreean.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in au convenit cu această ocazie să se ajungă prin ‘denuclearizare totală’ la o ” peninsulă coreeană fără arme nucleare’.

Timp de ani de zile, Pheninanul a argumentat că nu va renunţa niciodată la arma atomică, indispensabilă, potrivit lui, pentru a se apăra de o invazie americană.

”Kim a declarat în cursul summitului cu preşedintele Moon că va închide centrul pentru teste nucleare în mai şi că va invita în curând experţi din Coreea de Sud şi Statele Unite, precum şi jurnalişti pentru a prezenta procesul comunităţii internaţionale într-un mod transparent’, a declarat Yoon Young-chan, purtătorul de cuvânt al Casei Albastre, preşedinţia sud-coreeană

‘Dacă ne vedem deseori (cu Washingtonul), dacă vom construi încredere, punem capăt războiului şi, în final, ni se promite că nu va fi nicio invazie, de ce ar trebui să trăim cu arme nucleare?”, a întrebat retoric purtătorul de cuvânt.

Este posibil ca aceste declaraţii să fie percepute ca un preambul la un alt summit foarte aşteptat între Kim şi preşedintele american Donald Trump, care a manifestat un optimist cu prudenţă.

În timpul summitului organizat la Panmunjom, localitate frontalieră din Zona Demilitarizată care separă peninsula, cele două Corei au confirmat ‘obiectivul lor comun de a obţine, printr-o denuclearizare totală, o peninsulă coreeană nenucleară’.AGERPRES