Studiul realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES în perioada 4-6 aprilie arată că aproape jumătate dintre cei chestionaţi cred că pentru pregătirea Paştelui vor cheltui la fel ca şi anii trecuţi, 4 din 10 respondenţi spun că suma alocată pentru acest an se situează între 100 şi 500 de lei, iar aproape un sfert dintre cei chestionaţi declară că vor cheltui între 501 şi 1.000 de lei.

De asemenea, 11% dintre participanţii la acest studiu, cu 4% mai mulţi faţă de 2013, susţin că bugetul familiei pentru acest an se situează între 1.001 şi 1.500 de lei.

Conform IRES, dacă în anii precedenţi criza era indicată drept unul din factorii care afectează bugetul pentru sărbătorile de Paşte, în acest an doar 38% mai cred acest lucru, în timp ce 58% dintre repondenţi cred în mică măsură sau chiar deloc în impactul crizei.

Concluzia studiului este că, la nivelul general al populaţiei, starea de spirit înainte de sărbători este una de "relativ optimism", nemulţumirea faţă de direcţia în care merge România fiind "mult mai scăzută" decât în anii precedenţi în această perioadă. Jumătate dintre repondenţi cred că direcţia în care se îndreaptă ţara este una greşită, în timp ce 40% apreciază că direcţia este bună.

”Schimbarea de poziţionare a românilor cu privire la indicatorului legat de direcţia ţării a survenit după 16 noiembrie 2014 (turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale – n.r.), moment în care s-a înregistrat «o explozie de optimism»: 55% dintre cei chestionaţi declarau la acel moment că direcţia este una pozitivă, fiind prima după mulţi ani în care indicatorul de direcţie a fost evaluat în termeni pozitivi”, mai relevă studiul IRES.

Studiul IRES mai arată că românii rămân tradiţionalişti atunci când vine vorba de obiceiurile legate de Paşte.

La studiu au participat 1.006 persoane cu vârsta de peste 18 ani.

SURSA: Mediafax