„Suntem în achiziţie de terenuri. Am vrut să ieşim din zona Militari – Drumul Taberei, care devine aglomerată. În iunie probabil vom încheia tranzacţia de achiziţie a încă unui teren în zona de nord a Bucureştiului. Mai avem o ofertă de teren şi în Sectorul 3. Nu excludem zone cu potenţial“, a declarat pentru Capital Antoanela Comşa, directorul general al Gran Via România.

Grupul spaniol a simţit din plin şocul crizei imobiliare, după ce în perioada de boom au plătit circa 120 mil. euro pentru 16 hectare de teren în România. Compania a cumpărat trei foste fabrici în Bucureşti: Frigocom, Electrotehnica şi jumătate din Tricodava, la care se adaugă un teren de 6,5 ha în Constanţa. Planul iniţial al investitorului era să ridice pe loturile achiziţionate 5.000 de apartamente, însă criza din Spania şi din întreaga lume le-a blocat planurile timp de cinci ani. Abia în 2012 au început să ridice primul bloc din România pe platforma Frigocom.

Compania a vândut anul trecut terenul de la Tricodava unor investitori care vor să construiască un spital şi sute de locuinţe. (Despre acest subiect Capital a scris aici)

În proiectul Timişoara 58 din locul fabricii Figocom s-au construit până acum trei blocuri cu 260 de apartamente, iar la mijlocul lunii iulie se intenţionează demararea lucrărilor la încă două blocuri cu 11 etaje şi 212 apartamente, spune Comşa.

În paralel, pe terenul Electrotehnica din zona Lujerului compania a construit şi vândut două blocuri cu 289 de apartamente în ansamblul Gran Via Park, iar acum are în construcţie 417 apartamente în trei blocuri în acelaşi complex.

„Din acest proiect am scos la vânzare doar două blocuri cu 255 de apartamente din noua etapă şi până acum am vândut 145 de unităţi. Cu un bloc suntem cu structura la etajul şapte şi altul la etajul trei. În iulie vom începe următoarele două clădiri cu 270 de apartamente“, spune Comşa. Tot în acest proiect, în primăvara anului viitor, se intenţionează demararea ultimei faze de construcţie, care va duce proiectul la peste 1.000 de apartamente.

 

În primăvara anului 2015 spaniolii au mai cumpărat aproape un hectar de teren din fosta fabrică de pâine Băneasa din zona Aviaţiei a Bucureştiului şi în luna iulie a acestui an vor să înceapă construcţia a trei blocuri cu 292 de apartamente.

La Constanţa, acţionarii companiei au renunţat la idea vânzării a două din cele şase hectare de teren, iar de anul viitor vor să înceapă aici construcţia unui prim calup de 160 de apartamente.

Tot mai mulţi dezvoltatori care şi-au încercat norocul înainte de criza imobiliară se reactivează şi încep să construiască locuinţe, în contextul în care cererea cunoaşte niveluri record. Fondul de Garantare, instituţie care gestionează garanţiile acordate de stat creditelor Prima Casă, înregistrează în această perioadă un maxim istoric al cererilor, în fiecare zi fiind primite, în medie, 600 de solicitări noi. Ministerul Finanţelor Publice a fost nevoit să aloce rezerva nerepartizată de bani, în valoare de 500 mil. lei, pentru a suplimenta necesarul de fonduri.