Serele Berceni sunt deţinute de firma Berser SA, controlată de omul de afaceri Horia Culcescu prin intermediul producătorului de conserve din legume şi fructe Leader International. Acestea sunt amplasate la câteva sute de metri de mallul Grand Arena şi sunt separate în două loturi de Bulevardul Metalurgiei.

Circa jumătate din terenul de 50 de hectare pe care au funcţionat serele din Berceni a fost deja cumpărat de o serie de dezvoltatori imobiliari români care au construit anul trecut 3.000 de apartamente aici şi care îşi propun să dezvolte încă 2.500 de unităţi şi anul acesta. Potrivit informaţiilor Capital, Horia Culcescu intenţionează să vândă întregul teren pentru această investiţie imobiliară. De pe urma tranzacţiei el ar putea obţine peste 75 mil. euro.

Potrivit informaţiilor publicate de Berser în Monitorul Oficial, compania şi-a mandatat preşedintele Consiliului de Administraţie să negocieze şi să încheie tranzacţia cu Lidl. Astfel, vânzarea presupune plata unei sume de 1,87 mil. euro cu trei zile înainte de data autentificării contractului, iar restul de 500.000 de euro până la 30 iunie 2017.

Cel mai probabil, Lidl va deschide aici un magazin care să deservească locuitorii noului cartier Metalurgiei Park, care reuneşte deocamdată şase ansambluri rezidenţiale distincte.

Cine este Horia Culcescu

Inginerul agronom Horia Culcescu, desemnat în 2013 de Capital şi AgroIntel drept cel mai bogat fermier din România, are afaceri în agricultură, viticultură şi imobiliare. El deţine 230 de hectare de sere şi 1.200 de hectare de vie.

Culcescu a cumpărat de la stat, în anul 2000, firma Berser, care are în patrimoniu terenul pe care au funcţionat serele Berceni. Compania a înregistrat în 2015 afaceri de 3,2 mil. euro. Datoriile firmei se ridică la 45,9 mil. euro, iar creanţele la 3,2 mil. euro, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice.

El este finul lui George Becali, care l-a împrumutat în urmă cu câţiva ani cu 18 mil. euro pentru a-şi dezvolta afacerea, potrivit declaraţiei de avere a patronului echipei de fotbal Steaua.

Alături de sora sa, Oana Belu, şi cumnatul, Lucian Velciu, el se ocupă de afacerile demarate de tatăl lor, Marin Culcescu. Cei trei se află în spatele brandului Domeniile Ostrov, dar şi a Hortifruct, cunoscut ca cel mai mare producător de conserve din legume şi fructe din România. Familia Culcescu a investit 15 mil. euro într-un complex de sere încălzite pe un amplasament de 13 hectare, în Pipera. În portofoliul omului de afaceri se mai află şi firma Leoser, care administrează sere cu o suprafaţă de 90 de hectare în Popeşti-Leordeni, şi mai multe ferme de legume în Turnu-Măgurele, Işalniţa şi Craiova.

În plus, fabrica Leader International din Caracal exploatează terenuri agricole în Constanţa, Teleorman, Olt şi Bucureşti, investiţiile realizate în această facilitate de producţie depăşind 8 mil. euro.

Culcescu a investit peste 20 mil. euro în plantaţia de vie de la Ostrov, de care se ocupă sora sa. Domeniile Ostrov au circa 1.600 de hectare de teren, din care 1.200 de hectare sunt plantate cu viţă-de-vie. Compania are o fabrică cu o capacitate de depozitare de 130.000 de hectolitri de vin pe an, realizată în urma unei investiţii de circa 5 mil. euro. Culcescu a lansat un vin pentru echipa de fotbal Steaua.