"Sectorul de mobilă este unul dintre puţinele care merg bine, cu toate greutăţile care sunt în economie, cu greutăţile deosebite cu care ne-am confruntat noi, dacă luăm numai creşterea preţului la masa lemnoasă în ultimii doi ani de zile, când producătorii de mobilă au fost foarte afectaţi. Şi cu toate acestea, chiar în acest an, pe şase luni, producţia industrială a crescut în continuare cu 4,8%, a crescut exportul cu 8,3% şi volumul importului cu 6%. Şi numărul de salariaţi a crescut în continuare în această perioadă cu încă 500 de persoane angajate în primele şase luni", a afirmat reprezentanta APMR, într-o conferinţă de presă la Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa, cu prilejul deschiderii târgului Mobila Expo în staţiunea Mamaia. 

Cea mai mare creştere, de 8,7%, a avut-o producţia mobilierului din lemn prelucrat, producătorii români fiind tot mai interesaţi să producă mobilă de calitate. 

"Producătorii români s-au axat în general să producă mobilă de calitate şi care se adresează populaţiei cu venituri medii şi peste medii. Peste 80% din producţia de mobilă este destinată exportului. Acum, şi în România a început să se vândă. (…) În general, tinerii care lucrează în multinaţionale, unde se câştigă destul de bine, cer ca mobilierul pe care vor să-l aibă în case să fie foarte bine prelucrat şi din lemn masiv", a menţionat Sereny. 

Potrivit acesteia, România a importat în primele şase luni ale anului în curs mobilă în special din Polonia, ţară de unde se cumpără "mobilier foarte ieftin, pentru populaţia cu venituri foarte mici", însă creşterea totală a importurilor este sub creşterea exporturilor, ceea ce reprezintă "încă un avantaj pentru producătorii români de mobilă". 

În primul semestru din 2015, exportul lemnului neprelucrat a scăzut şi a crescut importul. 

"De asemenea, este îmbucurător faptul că în această perioadă de şase luni, exportul de produse neprelucrate sau mai puţin prelucrate a scăzut cu 0,8% şi, în schimb, a crescut importul cu 17,3. Deci, importăm lemn sub formă de buştean, de cherestea, ca să-l prelucrăm în ţară. Înseamnă că avem comenzi şi avem ce exporta. Dacă ne uităm la lemn, buştean, a scăzut exportul cu 31,4%, ceea ce este un lucru foarte îmbucurător, şi a crescut importul de buşteni, în special din Ucraina, cu 56,4%", a spus preşedintele APMR. 

Ea a precizat că tendinţa este de a se importa tot mai multe materii prime necesare industriei mobilei. 

"Deci, tendinţa este aceea de a se aduce tot mai mult materiile prime în ţară şi a le prelucra în produse cu valoare adăugată mare. Pe şase luni, exportul a fost de 1, 023 miliarde de euro, iar importul de 232 milioane. Deci, aproape 800 de milioane euro sold export-import favorabil României numai pe şase luni. Până la sfârşitul anului, aşteptăm să fie cel puţin 1,600 – 1,700 miliarde de euro sold export-import", a afirmat Aurica Sereny. 

AGERPRES