„Dacă avansul ajunge la 35% mergem în altă ţară. Cine crede că te poţi împrumuta cu avans de 35% nu trăieşte în România. Nu cred că o să apară legea dării în plată, pentru că o să fie afectată toată economia, nu doar piaţa imobiliară. O să mergem cu ani în urmă“, a declarat Shimon Galon, cel care a condus timp de 15 ani subsidiara locală a grupului Globe Trade Centre (GTC), una dintre cele mai mari companii de dezvoltare imobiliară din România.
În privinţa opririi programului Prima Casă până la finalul acestui an, Galon consideră că în locul acestuia va apărea un produs similar cu alt nume.
„Dacă avansul va creşte de la 5% la 15%, o familie va avea nevoie de 9.000 de euro, în loc de 3.000 de euro, cât este acum. Cred că se vor găsi soluţii pentru diferenţa de 6.000 de euro. Dacă vine cineva la mine şi îmi spune că nu are aceşti bani, eu îl împrumut imediat pe cinci ani, pentru că oricum nu obţin dobândă dacă îi ţin în bancă. Noi şi astăzi oferim posibilitatea de rate la dezvoltator, dar apelează foarte puţini la această soluţie. Toţi dezvoltatorii vor fi dispuşi să ofere această alternativă, pentru că altfel trebuie să reduci preţul. În loc de reducere, dai un împrumut pe care îl recuperezi în câţiva ani“, spune Galon.
Dezvoltatorii, prezenţi astăzi la târgul imobiliar tIMOn din Piaţa Constituţiei, sunt porniţi împotriva proiectului legii dării în plată, care presupune stingerea datoriei prin predarea de către debitor a dreptului de proprietate asupra imobilului ipotecat.
Ion Cătuţoiu, country manager al dezvoltatorului spaniol de locuinţe Volumetric România, compară piaţa imobiliară cu situaţia infrastructurii româneşti.
„Prin Prima Casă doar am astupat gropi şi am reparat drumuri comunale şi judeţene; iar proiectul legii dării în plată este efectiv paralela cu investiţiile în studii de fezabilitate la construcţia de autostrăzi“, spune acesta. El consideră că actul normativ aflat pe masa deputaţilor se suprapune cu legea falimentului personal.
„Avem nevoie de o lege a falimentului personal, care să includă absolut toate nevoile unei persoane ajunse în imposibilitate de plată. Legea dării în plată îi ajută prea puţin pe cei care chiar au nevoie de ea. Este o lege populistă, care acoperă nişte politicieni corupţi, care au luat al 17-lea teren de la bancă cu credite foarte mari“, spune Cătuţoiu.
-
Brandul american Michael Kors şi-a închis primul magazin ...
-
Bătăi de cap pentru antreprenori: Cifrele BNR și FMI pentru ...
-
-
Magazinele H&M caută angajaţi pentru magazinele din toată ...
-
-
-
Factură umflată la energia verde. Zeci de fabrici scutite de ...
-
-
-
Saxo Bank: Trei motive pentru care obligațiunile de Trezorerie ...
-
-
-
Lumea este sufocată de datorii. Tot PIB-ul Chinei, împrumutat ...
-
“Verde” pentru noul stadion Rapid de 27 de milioane de euro ...
-
Compania din Giurgiu care este unică în Europa. Produsele ...
-
Industria secretă din timpul regimului comunist. România era ...
-
Râurile din România unde găsești AUR doar plimbându-te pe ...
-
Berlinul critică reuniunea de la Ankara: "Un summit de război"