Un amendament la legea apărării ar urma să fie adoptat marţi de parlamentul sloven. În prezent, intervenţia armatei privind controlul frontierei este limitată strict la o asistenţă logistică.

''Fluxul de migranţi în ultimele trei zile ne depăşeşte întreaga capacitate de a-l gestiona. Acest amendament va permite să li se încredinţeze soldaţilor sarcini suplimentare, în circumstanţe specifice şi cu acordul parlamentului. Slovenia face un apel la statele şi instituţiile Uniunii Europene să se mobilizeze activ pentru a răspunde acestei poveri disproporţionate pentru ţara noastră. Pentru Slovenia, solidaritatea europeană este pusă la încercare'', a indicat guvernul de la Ljubljana, într-un comunicat dat publicităţii după o reuniune de urgenţă.

Autorităţile slovene au anunţat că luni au intrat în ţară peste 8.000 de imigranţi veniţi dinspre Croaţia, dintre care numai 2.000 şi-au putut continua călătoria spre Austria.

Ljubljana a acuzat autorităţile austriece că nu permit decât intrarea unui număr limitat de imigranţi, critici respinse însă de Viena. Poliţia austriacă a raportat însă 4.280 de sosiri, luni, dinspre Slovenia, ceea ce înseamnă dublul numărului avansat de autorităţile slovene.

''Nu este vorba despre o stare de urgenţă şi despre introducerea unei condiţii extraordinare, ci despre consolidarea controlului la graniţă. Slovenia trebuie să reacţioneze în contextul în care Croaţia refuză să colaboreze pentru a gestiona această criză a migranţilor'', a explicat premierul sloven Miro Cerar pentru postul naţional de radio.

Fluxul de imigranţi a fost reorientat sâmbătă spre teritoriul sloven, după ce Ungaria, principala ţară de tranzit până acum, şi-a închis frontiera cu Croaţia. Tot sâmbătă, Ungaria a anunţat că va reintroduce temporar controalele la graniţa sa cu Slovenia.

Autorităţile slovene şi croate precizaseră vineri că nu vor restricţiona fluxul de imigranţi atât timp cât Austria şi Germania sunt dispuse să îi primească pe aceştia pe teritoriile lor. AGERPRES