Nimeni nu explică concret care-i treaba cu acest fond. Nici la ce trebuie acești bani, care, în forma legii adoptate inițial de Senat, erau numai 1,85 miliarde lei. Între formulele celor două camere, diferența de peste 7 miliarde de lei nu este în niciun fel argumentată. Nu sunt clare nici măcar criteriile după care au fost selectate companiile ale căror participații urmează să treacă în patrimoniul acestui fond nou creat. Explicațiile oferite marelui public sunt legate doar de necesitatea țării de a face investiții, plus faptul că există și alte țări, precum Norvegia, care uzează cu succes de o asemenea formulă.

Care este business-planul, cum arată modelul de investiții avut în vedere sau criteriile de selecție a personalului, sunt aspecte la care politicienii PSD-ALDE nu simt nevoia să ofere explicații. După modelul deja brevetat de Gabriela Firea la nivelul Bucureștiului, aleșii noștri înțeleg să creeze mai întâi organigrama – strict după criterii politice – și să asigure finanțarea noii organizații. Ce are fiecare de făcut, fișe ale postului, KPIs, strategie… Cine să se încurce în România cu asemenea „mizilicuri“? Important este să ne punem oamenii noștri în poziții cheie vizavi de resursa financiară și mai apoi o să ne gândim ce le cerem să facă. Acesta este modul concret în care se desfășoară ostilitățile pe frontul strategiei economice naționale.

Surprinde pe cineva reacția ex-premierului Victor Ponta? Acesta a declarat că iminenta constituire a FSDI reprezintă cel mai mare jaf din istoria poporului român. „Acțiunile Statului Român (…) sunt scoase de la Guvernul României și trecute într-un Fond administrat total netransparent și necontrolat timp de 6 ani de către oamenii puși de Dragnea (prima propunere de Președinte al Fondului a fost Darius Valcov)/ acest Fond NU mai trebuie să respecte legile în vigoare privind administrarea societăților cu capital de stat, nu mai este supus controlului Guvernului sau Curții de Conturi, poate vinde acțiuni și active fără să respecte Legea Privatizării și nu va face listări la bursa care presupun transparență/ practic toate companiile Statului Român vor fi administrate privat de către niște oameni ai lui Dragnea – până când vor fi vândute bucată cu bucată către „băieții deștepți” din Israel și Rusia cu care a vorbit Dragnea!“ Am reprodus cu exactitate postarea de pe pagina de Facebook a lui Victor Ponta (cu grafia originală) prin care acesta trage un semnal de alarmă cu privire la intențiile reale pe care le-ar avea reprezentanții puterii de la București. De altfel, fostul premier explică și că proiectul i-a fost propus inițial lui Mihai Tudose care a refuzat să-și pună semnătura pe el atunci când i-a înțeles exact dedesubturile.

Nu știm câtă dreptate are Victor Ponta. Totuși, actuala putere nu reușește nici pe departe să răspundă credibil la acuzațiile aduse. Se pare că e momentul să ne coasem fermoare la toate buzunarele!.

CLAUDIU ȘERBAN,
director editorial Capital