Daraban a atras atenția asupra unor aspecte deosebit de importante în care România se situează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană. 

„Una dintre crizele pe care am identificat-o este cea a forței de muncă specializată. Vreau să vă spun că mergem și pe sondarea opiniei publice, tocmai pentru a nu fi considerați subiectivi în analizele noastre. Criza forței de muncă este pe agenda tuturor vorbitorilor. Paradoxal, de parcă această criză nu era suficientă, ne mai confruntăm cu o a doua migrație a forței de muncă: prima a fost către țările din Uniunea Europeană, iar a doua migrație, o întâlnim iată la cei care pleacă să se angajeze din domeniul privat la stat”, a declarat Mihai Daraban.

Președintele CCIR a făcut un apel la realism, la conștientizarea unor aspecte grave și a cerut șefului statului ca în cadrul Proiectului de Țară să aibă în vedere inclusiv reorganizarea administrativă a României. 

„Domnule președinte, trebuie să fim realiști. Suntem pe penultimul loc în Europa la productivitatea muncii, pe ultimul loc la inovare și cercetare. Problema productivității este în sectorul privat, însă în sistemul bugetar din păcate trebuie să o spunem, este lipsă de eficiență. Economia reală din România nu va mai putea probabil să susțină structura administrativă existentă acum în România. Cred că în acest proiect de țară, n-ar strica domnule președinte, să reconsiderăm organizarea administrativă a României”, a concluzionat Mihai Daraban. 

Șeful statului a spus că va transmite guvernanților mesajele sale legate de dezvoltarea politicilor economice. El a adăugat că esențială este educarea tinerilor care să formeze apoi să se angajeze în diverse domenii, unde să formeze echipe performante, acest lucru ducând ulterior la dezvoltarea economică a țării.

„Educația este baza țării. Dacă vom reuși să avem tineri mai educați, atunci vom avea echipe mai bune. Acestea sunt lucrurile de care ar trebui să se ocupe cei care au câștigat alegerile. Momentan se ocupă alte lucruri”, a spus Klaus Iohannis la dialogul cu reprezentanții mediului de afaceri de la Camera de Comerț.

„Eu pot să vorbesc cu guvernanți ca să le explic de ce trebuie create politici care permit inclusiv dezvoltarea capitatului românesc. Nu cred că investitorii străini vor să țină jos capitalul românesc. Eu pot să expun aceste idei, pot să am un discurs pro-capital românesc, pro-investiții, pro-predictibilitate, să transmit acest lucru guvernanților și să încerc ca inclusiv cu ajutorul dvs să creez un proiect de țară care să definească cadrul în care să se dezvolte România. Cred că asta e una din întrebările cheie și întrebarea la care trebuie să răspundem: dacă ne dorim un stat interveționist sau unul care apreciază libera inițiativă, competitivitate și echitate în politicile economice. Dacă mă întrebați eu optez pentru a doua variantă”, a mai spus președintele.