"Gestul Opoziţiei de a contesta bugetul la CCR arată modul în care politicianismul pur poate învinge raţiunea economică, socială şi politică. Intenţia de a bloca funcţionarea administrativă a României în luna ianuarie doar pentru a obţine un eventual câştig electoral demonstrează tuturor romanilor lipsa de logică economică şi de viziune privind priorităţile economice în 2015. Să conteşti un buget construit pe politici publice care stimulează creşterea economică în vederea măririi numărului de locuri de muncă, care prevede reducerea taxelor (reducere CAS, reducere TVA în turism, menţinerea TVA redus la pâine, menţinerea neimpozitării profitului reinvestit, reducere taxei pe stâlp) şi care incumbă finanţări bugetare superioare pentru educaţie şi sănătate reprezintă o lipsă de strategie macroeconomică greu de înţeles", a declarat Socol marţi.

El a adăugat că punerea în discuţie a unui buget care prevede creşterea cofinanţărilor pentru proiectele europene până la 6,3 miliarde euro înseamnă să nu consideri prioritară absorbţia integrală a fondurilor europene alocate României pentru perioada 2007-2013.

"Să te opui unui buget care continuă consolidarea fiscală şi în acelaşi timp prevede creşterea cheltuielilor destinate investiţiilor cu 8,7 miliarde lei (plus 24%) faţă de 2014, dar şi majorări în bugetele educaţiei, sănătăţii, infrastructurii, apărării şi agriculturii reprezintă un nonsens cu pachetele de măsuri propuse de Opoziţie pentru stimularea creşterii economice în 2015", a susţinut consilierul premierului.

Contestarea bugetului de stat la Curtea Constituţională a României /CCR/ poate întârzia aplicarea măsurilor din ianuarie 2015, iar bugetul pe 2014, împărţit la 12 luni, nu permite acordarea acestor majorări pe care ni le-am asumat, a declarat marţi, după şedinţa de Guvern, ministrul Muncii, Rovana Plumb.

'Reiau apelul către cei doi co-preşedinţi ai PNL, către doamna co-preşedinte Alina Gorghiu şi către domnul co-preşedinte Vasile Blaga, de a retrage decizia pe care au luat-o de a contesta la Curtea Constituţională Legea bugetului de stat. Eu cred că trebuie să continuăm toate măsurile bune pe care le-am început în 2012, să putem în 2015 să punem în aplicare toate acele măsuri care sunt finanţate din bugetul de stat privind creşterea economică şi repartizarea într-un mod echitabil a beneficiilor economice. Practic, prin contestarea la Curtea Constituţională a bugetului de stat se poate întârzia în ceea ce priveşte aplicarea măsurilor din ianuarie 2015 privind creşterea salariului minim pe economie, măririle salariale pentru cele două categorii de bugetari şi mă refer aici la cei care lucrează în sistemul public de sănătate, cât şi cei care lucrează în sistemul de educaţie. De asemenea, se pot întârzia acele măsuri privind indemnizaţiile sociale, respectiv creşterea cu 42 de lei a alocaţiilor pentru cei 500.000 de copii, creştere pensiei minime sociale de la 350 la 400 de lei, dublarea alocaţiilor de hrană pentru copii la 16 lei şi dublarea alocaţiei de hrană zilnică pentru persoanele adulte care se află în sistemul de protecţie specială, cât şi creşterea cu 16% a indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi', a explicat ministrul Muncii.

AGERPRES