După o săptămână de la alegerile separatiste organizate – spre marea nemulţumire a Kievului şi Occidentului – în teritoriile controlate de către rebeli şi care au pus în discuţie acordul de pace încheiat în septembrie, ostilităţile continuă în acest conflict soldat cu peste 4.000 de morţi, potrivit ONU.

Jurnalişti AFP au observat duminică după-amiază un convoi care se îndrepta către Doneţk, alcătuit din aproximativ 20 de camioane militare fără numere de înmatriculare, dintre care 14 tractau tunuri, în regiunea Makiivska.

Un locuitor a declarat pentru AFP că a văzut trecând, la orele dimineţii, şapte tunuri de asalt îndreptându-se atât către zona aeroportului, unul dintre principalele puncte firbinţi, pe care armata ucraineană şi separatiştii şi le dispută de trei luni, cât şi către Iasînuvata, un nod feroviar şi oraş vecin cu Doneţk.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa s-a declarat "foarte îngrijorată" din cauza prezenţei unor convoaie militare şi tancuri în estul Ucrainei, în zone aflate sub controlul separatiştilor proruşi. "Peste 40 de tancuri şi camioane" au fost văzute circulând pe un drum de la periferia Makiivka, au declarat observatori OSCE prezenţi în Ucraina pentru a supraveghea aplicarea armistiţiului semnat la 5 septembrie între Kiev şi separatişti.

Printre acestea au fost văzute 19 camioane militare marca rusească Kamaz, fără numere de înmatriculare, care transportau tunuri de calibrul 122 milimetri şi personal în uniforme verzi fără însemne militare. Convoiul era însoţit de şase camioane-cisternă.

Observatori OSCE au văzut, de asemenea, un convoi de nouă tancuri – patru T-72 şi cinci T-64 – care se deplasau la sud-vest de Doneţk.

Agenţiile de presă din Rusia au anunţat că echipamentele aparţin insurgenţilor, citând lideri rebeli.

Autorităţile ucrainene – care acuză Moscova că înarmează rebelii şi trimite trupe din armata naţională rusă în estul Ucrainei – au denunţat intrarea de pe teritoriul Rusiei a zeci de tancuri, piese de artilerie şi trupe.

Aceste informaţii nu au fost confirmate nici de către Statele Unite şi nici de către NATO. Însă Alianţa Nord-Atantică a vorbit, totuşi, despre o "concentrare sporită de trupe' ruseşti la frontiera cu Ucraina.

Casa Albă şi-a exprimat, duminică, îngrijorarea faţă de intensificarea luptelor în regiunile separatiste ucrainene şi a îndemnat ca orice tentativă a rebelilor de a câştiga şi mai mult teren să constituie o "încălcare flagrantă" a acordurilor de încetare a focului de la Minsk.

"Suntem foarte îngrijoraţi de intensificarea luptelor în estul Ucrainei, dar şi de informaţii ale OSCE, care anunţă aducerea, de către separatişti, sprijiniţi de ruşi, a unor importante convoaie cu arme grele şi tancuri" în zonele rebele, a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională, Bernadette Meehan, citată într-un comunicat.

Duminică, Înaltul Reprezentat UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, a îndemnat Moscova să împiedice sosirea de întăriri în estul Ucrainei, apreciind drept "foarte îngrijorătoare" prezenţa, constatată sâmbătă de OSCE a unor convoaie militare şi tancuri în zonele separatiste ucrainene.