Reprezentantul SUA pentru Comerţ, Michael Froman, a minimalizat importanţa 'Zonei de liber-schimb din Asia-Pacific' (FTAAP), o iniţiativă pe care China o susţine, în contextul în care la Beijing are loc Forumul de Cooperare APEC (21 de economii membre). FTAAP ”nu reprezintă lansarea unei noi organizaţii, nici lansarea unei noi zone de liber-schimb”, a temperat Froman, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres.

”Este vorba de reafirmarea unei aspiraţii pe termen lung pentru regiune, care trebuie să se realizeze pe baza negocierilor în desfăşurare”, a adăugat responsabilul american la Forumul APEC de la Beijing, unde luni va avea o intervenţie şi preşedintele american Barack Obama. Michael Froman a insistat, în schimb, asupra aspectului prioritar pentru Washington al Parteneriatului Transpacific (TPP), pilon al reorientării spre Asia a politicii americane.

Acest parteneriat exclude China în acest moment şi este considerat de analişti chinezi ca o tentativă americană de a limita influenţa în creştere, la nivel diplomatic şi economic, a Beijingului. China vrea ca în comunicatul final al summitului APEC să se facă referire la un 'studiu de fezabilitate' privind FTAAP. Însă SUA de opun.

Un proiect de comunicat final consultat de AFP face apel la măsuri pentru ca 'FTAAP să treacă de la viziune la realitate', prevăzând un 'studiu strategic' privind această zonă de liber-schimb. Conform South China Morning Post, cotidian din Hong Kong, această nouă formulare a fost consfinţită de China după obiecţiile părţii americane.