Potrivit unui anunț al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), citat de banulbotosanean.ro, “în perioada 17-25 februarie 2014 se va desfășura o Misiune din partea reprezentanților Administrației Generale pentru Controlul Calității, Inspecției și Carantinei din Republica Populară Chineză (AQSIQ) pentru evaluarea unităților de abatorizare a bovinelor în vederea aprobării pentru exportul de carne de vită”.

Conform sursei citate, misiunea va acorda o atenție deosebită modului în care autoritățile veterinare competente la nivel județean, zonal și local (medicii veterinari oficiali) realizează controalele oficiale asupra unităților de abatorizare a bovinelor, precum și modului în care operatorii de industrie alimentară respectă condițiile stabilite de legislația sanitară veterinară în vigoare.

Primul abator pe care reprezentanții Chinei îl vor verifica este Doly Com Botoșani, scrie  banulbotosanean.  Iulian Căzăcuț, proprietarul abatorului Doly Com, a declarat că de această vizită depinde deschiderea pieței din China pentru carnea de vită din România. „Vor veni la noi marți (astăzi – n.r.) și vor vizita abatorul. Noi am mai exportat și în Vietnam și sperăm ca această vizită să includă România pe lista țărilor care pot exporta carne în China și abatorul nostru pe lista unităților acreditate”, a declarat Căzăcuț. De la Botoșani, delegația chineză va ajunge în Suceava, la Avastar. Consilierul județean botoșănean Costel Pătrăuceanu este și manager de vânzări la nivel național al Avastar, dar și președinte al Comisiei pentru Agricultură din PSD Botoșani. “Este un eveniment important pentru România și pentru Avastar și noi dăm garanția că respectăm toate standardele de igienă atât din Uniunea Europeană, cât și din China”, a declarat Pătrăuceanu. Din zona Botoșani-Suceava, pe care o vor vizita marți, chinezii vor verifica unități de abatorizare din Ardeal, mai scrie sursa citată.

Această vizită vine după ce mai mulți oameni de afaceri chinezi au vizitat mai multe ferme de vaci din Transilvania, aceștia arătându-și interesul pentru rasa “bălțata românească”, așa cum informa, la finele anului trecut, Pro TV.
Piața din România este atractivă pentru chinezi și datorită prețurilor mult mai mici decât cele practicate în Europa. "Probabil că le convine și se pretează în țara dânșilor acestă rasă. Este o rasă mixtă care se adaptează", a spus Lucian Goga, directorul adjunct al DSV Mureș, citat de știrileprotv.ro. "Piața chineză are nevoie de mai mult material seminal și de embrioni și de animale vii din România. La ora actuală România este singura țară din Europa care poate aproviziona China cu animale vii", a spus un Chen Ruoyu, investitor chinez.

 În urmă cu o lună, digi24.ro informa că vacile româneşti vor lua drumul Asiei. Peste 500.000 de exemplare vor fi exportate în China. Anul acesta, vor fi trimise primele 25.000.

Românii vor primi pentru fiecare vacă exportată între 1.000 şi 2.500 de euro. Preţul de export este peste cel de pe piaţa internă, astfel că profitul crescătorilor care vor livra animale chinezilor va fi unul substanţial. Potrivit statisticilor, anul trecut exportul de bovine în ţări din afara Uniunii Europene a crescut cu 8,5 la sută faţă de 2012. Din vânzarea bovinelor vii, companiile locale au încasat circa 70 de milioane de euro.