Nivelul de capitalizare în China ar urma să crească în următorii 17 ani până la 54.000 de miliarde de dolari, echivalentul a 19% din pieţele de capital din întreaga lume.

'Această prognoză pleacă de la ipoteza că China va liberaliza contul de capital în următorii 17 ani, dând acces investitorilor străini la piaţa acţiunilor clasa A', se subliniază în raportul Credit Suisse.

Banca elveţiană de investiţii semnalează că, până în 2030, ponderea statelor emergente în pieţele globale de capital se va dubla.

'În prezent, primele 20 de state emergente reprezintă 22% din capitalizarea globală a pieţelor de acţiuni şi 14% din piaţa globală a obligaţiunilor corporatiste şi suverane', însă până în 2030 ponderea statelor emergente va creşte până la 39% din capitalizarea globală a pieţelor de acţiuni, 36% şi respectiv 27% din piaţa globală a obligaţiunilor corporatiste şi suverane, apreciază analiştii de la Credit Suisse.

Alte state care vor creşte în clasamentul pieţelor de capital sunt Arabia Saudită, de pe locul 10 pe locul şase, Indonezia, de pe locul 12 pe locul şapte, şi Turcia, de pe locul 17 pe locul 10.

În schimb, SUA vor rămâne cea mai mare piaţă de acţiuni din lume, cu o capitalizare estimată la 98.000 de miliarde de dolari, echivalentă cu 35% din capitalizarea globală a pieţelor de acţiuni în 2030. AGERPRES