Ian Taylor, CEO al Vitol Group, a declarat într-un interviu pentru Bloomberg TV: "Este greu să vedem o creştere dramatică a preţului. Trebuie să avem în vedere că există posibilitatea ca petrolul să nu ajungă niciodată din nou la peste 100 de dolari barilul."

Prețul petrolului Brent, de referință în Europa, a ajuns la aproximativ 140 de dolari în 2008, înainte de a ajunge la nivelul de 45 de dolari baril la începutul anului 2009. Apoi a recuperat substanțial și s-a comercializat în jurul valorii de 100 de dolari barilul timp de aproape trei ani, între 2011 și 2014.

Cu toate acestea, începând cu vara anului 2014, o abundență pe piețele mondiale, condusă de OPEC, a dus preşurile până sub 28 de dolari barilul. Chiar acum, ambele valori de referință majore se situează între 32-35 de dolari pe baril.

S-a scris mult cu privire la faptul că petrolul a ajuns la capăt de drum, cu unele bănci importante și analiști care prezic că ţiţeiul ar putea scădea la 10-20 de dolari barilul. în ultima lună, Credit Suisse a declarat că nu crede că petrolul a ajuns la fund. Taylor declarat pentru Bloomberg că nu este sigur dacă petrolul a atins nivelul cel mai de jos, dar a prezis că prețurile nu vor urca la mai mult de 60 de dolari barilul timp ce până la un deceniu.

"Ne imaginăm o marjă, iar această marjă se încadrează probabil între 40 şi 60 de dolari barilul" a spus el. "Cred că marja de durată ar putea fi între 5 şi 10 ani", a spus Taylor.

În timp ce companiile energetice și de materii prime au fost grav afectate de pră,buşirea preţului petrolului, traderii şi casele de brokeraj au încasat numerar și şi-au crească în mod substanțial profitul.

În luna decembrie, Trafigura, un concurent al lui Vitol, a anunțat că va plăti personalul aproximativ 500 de milioane de lire sterline în bonusuri, datorită sumelor imense de bani făcute în timpul prăbuşirii cu 70% a preţului petrolului.

Acum două săptămâni, casa de brokeraj Tullett Prebon a raportat o creștere de 14% a veniturilor datorită unui "pick-up în activitatea legată de petrol și produse conexe."